Linkovi

Beograd: Uhapšen Veselin Šljivančanin - 2003-06-13


Policija u Srbiji je uhapsila bivšeg jugoslovenskog oficira, Veselina Šljivančanina kojeg je Haški tribunal optužio za ratne zločine počinjene u Vukovaru 1991. godine. Teško naoružanoj policiji se prilikom hapšenja Šljivančanina u njegovom stanu u predgradju Beograda oduprla masa od više stotina njegovih simpatizera, ali je nakon 10 sati napetog sučeljavanja i nekoliko povrjedjenih, optuženi Šljivančanin odveden u zatvor odakle se očekuje da bude prebačen u Hag.

Jučerašnja operacija specijalaca, po nalogu Okružnog suda u Beogradu, odpočela je oko 15 sati kada su oni blokirali zgradu u kojoj se nalazi stan porodice Šljivančanin, a potrajala je 10 sati. Razlog tako dugoj akciji je bio otpor Šlivančaninovih pristalica koji su se okupili odmah po saznanju da su policajci stigli pred vrata njihovih štićenika.

Policija je djelovala krajnje uzdržano i izbjegavala je direktan kontakt, ali je u nekoliko navrata, ipak, došlo do sukoba pa i do upotrebe suzavca.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Dušan Mihajlović je rekao da je čak 50 policajaca povrjedjeno u noćašnjoj akciji u, kako je rekao, divljanju pristalica Šljivančanina.

Prema podacima beogradskih bolnica osam civila je, takodjer, povrjedjeno. Teže povrjedjenih nije bilo, a koliko je okršaj bio ozbiljan svjedoči više policijskih i desetak privatnih automobila koji su uništeni i mnogobrojni razbijeni prozori u naselju gdje se sve dogadjalo, i veći broj uništenih kontejnera za smeće. Policija je saopćila da nikoga nije privela, ali da će protiv onih koji su identifikovani kao vodje i inspiratori otpora policiji biti podignute krivične i prekršajne prijave. Za sada nema informacija da je to i učinjeno.

XS
SM
MD
LG