Linkovi

Obavještajne službe pod udarom - 2003-06-12


O posljednjoj kontroverzi koja se tiče istraga glede iračkog oružja za masovno uništenje, a koju su poduzele američke obavještajne službe u mjesecima prije rata u Iraku ,jučer se ragovaralo u američkom Kongresu. Izvještava novinar Glasa Amerike Robert Raffaele.

Većina republikanskih kongresmena su odbili zahtijeve Demokrata da se provede zvanična istraga o tome kako su američke obavještajne službe istražile irački program naoružanja prije rata u Iraku. Jučer je predsjedavajući kongresnog Komiteta za obavještajna pitanja Pat Roberts pozvao na nastavak istrage.Senator Roberts je održao press konferenciju sa kolegama Republikacima, predsjedavajućim senatskog odbora za oružana pitanja John Warnerom i predsjedavajućim odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma Porterom Grossom.Demokrati u Senatu su pozvali na istragu o tome da li su zvaničnici obavještajnih službi preveuličali činjenice kako bi se opravdao rat. Senatori Roberts i Warner su obećali da neće dozvoliti stranačka prepiranja koja bi ukaljala istragu.

Senator Roberts: Neću dozvoliti da se odbor ispolitizira ili da bude korišten kao nesvjesno oružje za bilo koju političku strategiju. Ovo nije dobro za zajednicu, nije dobro za odbore i nije dobro ni za našu nacionalnu sigurnost.

Senator Warner: Činjenice kojima ja raspolažem ne ukazuju na to da je bilo ko u ovoj administraciji uveličao, proizveo ili uljepšao takve činjenice u posebne svrhe.

Senator Roberts i njegove demokratske kolege u Odboru za obavještajna pitanja, senator Jay Rockfeller , su bezuspješno pokušali raditi na dogovoru o tome kako će izgledati zvanična istraga. Nakon jučerašnje pres konferencije, senator Rockfeller je medjutim rekako kako neke njegove republikanske kolege vjerovatno žele, ” žmireći proći kroz istoriju“. Senator Roberts kaže da će njegov odbor nastaviti pregledati dokumenta o prijeratnoj procjeni iračkog programa naoružanja , kako bi se te procjene uporedile sa rezultatima trenutne istrage. Kritičari kažu da su se neke tvrdnje koja je predočila administracije predsjendika Busha kasnije pokazale pogrešnim. Na primjer, dokumenti u kojima je rečeno da je Irak uveo uranij iz Nigera su bili krivotvoreni. Bijela kuća sa svoje strane tvrdi da je Irak vjerovatno uništio ili sakrio većinu hemijskog i biološkog oružja. Predsjendik Bush je izrazio optimizam da će oružje na kraju biti i biti nađeno.

XS
SM
MD
LG