Linkovi

Elizabeth Ren: U BiH mora postojati zajednička vojna komanda - 2003-06-12


Predsjednik Republike, Srpske Dragan Čavić poručio je danas u Banjaluci predsjedavajućem Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu za ljudska prava i demokratiju, gospođi Elizabet Ren da je interes ovog entiteta da Bosna i Hercegovina uđe u Partnerstvo za mir i počne proces pridruživanja Evropskoj Uniji.

Republika Srpska podržava sve integracione procese, posebno približavanje Evropskoj Uniji za šta su posebno značajni dobrosusjedski odnosi, otvaraje tržišta i ekonomsko povezivanje. Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić nakon razgovara sa predsjedavajućim Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu za pitanja demokratizacije i ljudska prava, Elizabet Ren.

»Republika Srpska snažno podržava integracione procese u regionu i naš, entitetski, interes je da Bosna i Hercegovina uđe i u Partnerstvo za mir i da otpočne proces pridruživanja i stabilizacije Evropskoj Uniji.«

Elizabet Ren je istakla da je u protekle četiri godine učinjeno dosta toga u Bosni i Hercegovini, iako još uvijek nisu prevaziđeni svi problemi. Ona je precizirala da su ekonomska pitanja goruća u ovoj regiji te da je za dolazak stranih investitora potrebna vladavina prava kako bi oni bili sigurni prilikom ulaganja sredstava.

Elizabet Ren, koja je svojevremeno bila i ministar odbrane Finske je, takođe, naglasila da u Bosni i Hercegovini mora postojati zajednička vojna komanda za oružane snage ukoliko država želi ulazak u Partnerstvo za mir i Nato savez. S tim uvezi, nadam se da će politički lideri u oba entiteta naći rješenje ovog problema istakla je Elizabet Ren. Ona je istakla da je značajan napredak u Bosni i Hercegovini učinjen u oblasti ljudskih prava podsjećajući se da je nakon rata bilo i etničkih nasilja kojih je sada sve manje.

»Nikada neću zaboraviti situaciju u Drvaru gdje je stotine srpskih kuća bilo spaljeno a neki povratnici su bili i ubijeni. Danas ima komentara zbog povratka ljudi ali nema takvih reakcija, naglasila je Elizabet Ren.«

Gospođa Ren se danas sastala i sa predsjednikom Narodne Skupštine Republike Srpske, Draganom Kalinićem, koji joj je predložio da se u narednom periodu pokrene inicijativa za boljom saradnjom parlamenata balkanskih zemalja.

XS
SM
MD
LG