Linkovi

Woody Allen promovira francuski turizam - 2003-06-12


Francuski turistički zvaničnici su angažovali američkog režisera i zaštitni znak New Yorka - Woodyja Alena, za novi promotivni spot u kojem on poziva Amerikance da posjete Francusku i zaborave oštre nesuglasice sa Francuzima u vezi sa ratom u Iraku. Znamo mnoge Njujorčane kojima to nije baš drago - no.... Spot pod nazivom: Zaljubimo se ponovo, prikazan je novinarima u Sjedinjenim državama koji prate teme iz turizma, sa nadom da će ga oni prezentirati svojoj publici. Izgleda da je američki režiser Woody Allen odlučan u namjeri da omekša zategnute odnose između Sjedinjenih država i Francuske.

Woody Allen: Sjedinjene Američke Države i Francuska su veliki prijatelji i velike saveznice, gledajući unazad prije mnogo godina, kada su se rodile dvije velike demokracije, no, nedavno je došlo do velike napetosti između ove dvije zemlje. No ja se nadam da će ove dvije zemlje neslaganja ostaviti iza sebe i započeti sa obnavljanjem velikog prijateljstva i gradnjom, nadam se, značajne budućnosti. Niko ovim neće biti ponižen. Ja hoću french fries, a ne freedom fries; hoću da ženu poljubim francuskim poljupcem, a ne slobodarskim, kazao je Woody Alen aludirajući na polu-ozbiljne pozive iz američkog Kongresa da se u pojmovima koji sadrže riječ French - francuski, umjesto toga koristi riječ Freedom, sloboda.

Inače, u danima koji su prethodili ratu u Iraku, dakl,e u vrijeme velike napetosti izmedju Washingtona i Pariza, amerikanci su mahom izbjegavali francuske restorane, te su radije birali australijska vina u odnosu na francuska. Premda je situacija nešto bolja, te se francuski restorani ponovo pune, ipak nisu posjećeni kao ranije.Recimo i to da je u prva tri mjeseca 2003 godine za 15 posto manje Amerikanaca posjetilo Francusku nego u istom periodu prošle godine.Iz francuskog ministrastva turizma se nadaju da će između 50 i 75 miliona Amerikanaca vidjeti ovaj reklamni video i odlučiti se ipak na posjet Francuskoj.

XS
SM
MD
LG