Linkovi

Poljska se vraća velikoj evropskoj porodici - 2003-06-12


Na referendumu održanom širom svoje zemlje, Poljaci su glasali da se pridruže Evropskoj uniji. Poljska se vraća velikoj evropskoj porodici, kazao je poljski predsjednik Alexander Kwasniewski.

To je činjenica. Poljska je sada u Evropskoj uniji. Čestitam mojim sugrađanima. Čestitam Poljskoj, rekao je gospodin Kwasniewski.

Skoro 80 posto poljskih glasača je podržalo ulazak u EU, a na glasališta je izašlo 60 posto građana.Poljska je jedna od osam bivših komunističkih zemalja, koja je zajedno sa Maltom i Kiprom, pozvana da se u maju 2004 godine pridruži EU. Do sada je sedam ovih zemalja održalo referendum podržavajući članstvo u EU. Sa dohocima koji prosječno iznose 40 posto od prosječnih dohodaka u zemljama Zapadne Evrope, mnogi Poljaci jedva čekaju da se njihova zemlja pridruži Uniji iz ekonomskih razloga.

Kao što je kazao izvršni direktor jedne poljske korporacije Bogdan Kliment: Nema drugog izbora za Poljsku. To će značiti bolje mogućnosti za našu djecu, te je zajednička ekonomija bolja za sve nas.

Jedan od onih koji je glasao za članstvo Poljske u EU je bio i posljednji poljski komunisitčki lider, general Wojceh Jaruzelski. Da je neko ovo predvidio prije dvadeset godina, kazao je on, rekao bih da je to naučna fantastika, apsurd. Ali to je ljepota života, kazao je general Jaruzelski. Stvarnost se mijenja. ”To je nova stvarnost i na nju morate računati. Ja sam to i uradio glasajući za ulazak Poljske u EU.“

Sa 38 miliona stanovnika, Poljska je najveća zemlja koja se priprema za ulazak u EU, kazao je poljski ambasador u Sjedinjenim Državama Przemyslav Grudzinski.

Poljska će se nalaziti među šest najvećih članica EU. Njemačka, Francuska i Velika Britanija su najznačajniji igrači sa najvećim glasačkim moćima, pa onda dolazi Španija, Italija i Poljska sa jednakim brojem glasova, rekao je ambasador Grudzinski.

Kao članica EU, Poljska će biti u stanju da zauzme mjesto potpunog partnera u Evropi.

XS
SM
MD
LG