Linkovi

NASA: robotska vozila istražuju Mars - 2003-06-11


Prvo robotsko istraživačko vozilo, koje je agencija za istraživanje svemira NASA nazvala Spirit će stići na jednu lokaciju na površini Marsa gdje je, kako naučnici vjeruju, nekada bilo jezero. Naučnici su izabrali i drugu lokaciju koju će istražiti drugo vozilo nazvano Opportunity, i koje će biti lansirano 25 juna.

U prethodnim misijama je otkriveno da je na Marsu nekada postojala voda, iako naučnici žele pronaći koliko je tu zapravo vode bilo i koliko dugo se ona zadržala. Istražitelji navode da bi voda mogla pokazati da je na Marsu nekada bilo života. Orlando Figueroa, predstavnik NASA-e, se nalazi na čelu programa za istraživanje Marsa.

Bićemo u mogućnosti da se krećemo, podižemo kamenje i zemlju koju hoćemo detaljno istražiti. Čak ćemo biti i u mogućnosti zagrebati površinu nekih stijena kako bi shvatili od čega su sačinjene, te da li postoji ikakav dokaz da je voda zaista postojala u tim mjestima, kaže gospodin Figueroa.

Ta vozila će biti robotski geolozi koji će se kretati na šest točkova. Svaki od njih je visok oko jedan metar i opremljen kamerama, senzorima s infracrvenim zrakama i rukom za prikupljanje stijena. Steve Squyers se nalazi na čelu naučnog tima za robotske istraživače.

Ono što mislim da je jako interesantno oko ovih vozila je to što će nam po prvi put omogućiti da istinski istražimo, da se istinski krećemo po površini neke druge planete, kaže Steve Squyers.

Oba vozila bi po planu trebala stići na Mars u januaru i očekuje se da će njihova misija trajati najmanje tri mjeseca. Oni će se ne kraju sami zatvoriti dok se prašina bude nakupljala na solarnim panelima, njihovim jedinim izvorom energije.

XS
SM
MD
LG