Linkovi

Singapur: Operacija razdvajanja sestara sraslih glavom - 2003-06-11


Bliznakinje Iranke Laleh i Ladan Bijani su na današnjoj konferenciji za novinare rekle da su uzbuđene pred operaciju.

Veoma smo uzbuđene zbog operacije, i nadamo se da će ona biti uspješna. Sretne smo, i malo nervozne, ali ne osjećamo strah jer znamo da svaka operacija nosi sa sobom veliki rizik.

Ljekari u Singapuru će u julu pokušati ući u istoriju medicine razdvajanjem dvije odrasle sestre koje su srasle glavom. Dvije sestre, studentice prava, su se odlučile na operaciju iako postoji veoma realan rizik da bi jedna ili obje mogle umrijeti ili da bi mogle ostati invalidi.

Ja želim nastaviti pravo i postati pravnica, dok moja sestra želi postati novinarka. Imamo puno posla i puno snova nakon operacije, kaže Ladan Bijani.

Ljekari kažu da su se odlučili na ovakav potez bez presedana jer one, nakon 28 godina, ipak žele živjeti razdvojene. Oni dodaju da je operacija moguća, jer dvije sestre imaju anatomski razdvojene mozgove. Blizanci spojeni glavama se rađaju jednom u svakih 2 miliona porođaja. Singapurskim stručnjacima za neurohirurgiju, plastičnu hirurgiju, radiologiju i anesteziju će se pridružiti specijalisti iz Sjedinjenih Država, Francuske, Japana i Švajcarske. Očekuje se da će operacija trajati najmanje tri dana i koštati 289 hiljada dolara. Ljekari su se odrekli svoje profesionalne nadoknade, iako je uspostavljen fond kako bi se prikupio novac za ostale troškove, kao što je mogućnost produžene medicinske njege.

XS
SM
MD
LG