Linkovi

Predsjednik Bush pozvao sve zemlje da presjeku finansiranje terorista - 2003-06-11


Predsjednik Bush pozvao sve zemlje da presjeku finansiranje terorista kako bi zaustavili nasilje na Srednjem Istoku, reagirajući na bombaški samoubilački napad u Jerusaelmu i izraelski napad helikopterima na Gazu, koji je usljedio kratko nakon toga.

Predsjednik Bush je strogo osudio napad na autobus i pozvao zemlje da ne samo odbace nasilje nego da koriste, kako je on to nazvao svaki dijelić svoje moći kako bi spriječili da se to ponovo dogodi.

Ljude u svijetu koji žele vidjeti mir na Srednjem Istoku ja odlučno podstičem da se bore protiv terora, da ne daju novac organizacijama kao što je Hamas, da izoluju one koji toliko mrze da su spremni ubiti kako bi zaustavli da mirovni proces krene naprijed, rekao je predsjednik Bush govoreći iz Chicaga gdje se nalazi u posjeti.

Samoubilački bombaški napad u Jerusalemu osudili su i palestinski lideri. Yasser Arafat je to nazvao terorističkim npadom. On je, takodjer, osudio Izraelski raketni napad na Gazu.

Yaser Arafat i palestinski premijer Mahmoud Abbas su pozvali na trenutačni prekid vatre. U medjuvremenu je palestinska militantna grupa Hamas preuzela odgovornost za današnji samoubilački napad na autobus u Jerusalemu u kojem je ubijeno najmanje 16 ljudi.

To priznanje se pojavilo na web stranici na kojoj se objavljuju zvanična saopćenja Hamasa. Izraelska policija kaže da je u napadu ranjeno više od 90 osoba. Do eksplozije je došlo na glavnom prolazu u zapadnom Jerusalemu, u ulici Jaffa koja je bila scena nekoliko dosadašnjih samoubilačkih bombaških napada Palestinaca.

Kratko nakon ovog posljednjeg bombaškog napada izrelski helikopteri su otvorili raketnu vatru iz helikoptera na Gazu. Svjedoci kažu da je sedam palestinaca ubijeno, medju kojima i dva pripadnika Hamosovog militantnog krila.

Nije jasno da li je napad bio osveta za bombaški napad na autobusu u Jerusalemu, koji je usljedio samo dan nakon što se Hamas zavjetovao da će se osvetiti Izraelu za pokušaj ubistva višeg zvaničnika Hamasa, Abdela Aziza Rantisia. Drugi zvaničnik Hamasa, Mahmoud Zahar kaže da je napad na autobus u Jerusalemu poruka Izraelu da nigdje nije siguran.

Ranije danas Izrael je saopćio da raspolaže obavještajnim podacima koji dokazuju da je Rantisi pomogao planiranje napada na Izraelce. Izraelski zvaničnici kažu da ti podaci pokazuju da je njihov pokušaj ubistva Rantisija bio pravedan i da nije imao namjeru da sabotira mapu puta ka miru.

Izraelski premijer, Ariel Sharon, kako je izvješteno, danas je rekao članovima svog Kabineta da Izrael nema namjeru praviti ustupke teroru. Zvaničnici njegove vlade kažu da je gospodin Sharon to jasno stavio do znanja Sjedinjenim Državama i Palestinskim zvaničnicima na nedavnom mirovnom summitu u Jordanu.

XS
SM
MD
LG