Linkovi

Teherana: Prve studentske demonstracije nakon više mjeseci - 2003-06-11


Hiljade Iranaca izašlo je na ulice glavnog grada, Teherana, u prvim studentskim demonstracijama nakon više mjeseci.

Teheranci kažu da se protest protiv planova da se privatiziraju univerziteti ubrzo razvio u niz političkih govora protiv islamskih klerika koji praktično vladaju Iranom.

Kako je iz Biroa Glasa Amerike za Srednji Istok u Kairu izvjestila Dale Gavlak, grupe demonstranata, zahtijevajući oslobadjanje političkih zatvorenika, blokirale su trg u blizini Teheranskog Univerziteta, gdje su se - prije 4 godine - dogodili pro-reformski orijentirani nemiri, najveći od islamske revolucije 1979. godine.

Ovaj put, medjutim, studenti demonstriraju i protiv moćnih muslimanskih vjerskih vodja koji ograničavaju njihove slobode i protiv reformističke vlade - što ne uspijeva da obuzda te radikalne klerike.

Analitičari kažu da je iransko društvo pod ogromnim političkim i socijalnim pritiskom. Početkom ove sedmice, američki državni sekretar Colin Powell je od Iranaca zatražio da iznutra izvrše pritisak kako bi se Iran učinio, kako je rekao, manje problematičnim članom svjetske zajednice.

Posljednjih sedmica, američki zvaničnici su u više navrata optužili Iran da razvija oružja za masovna razaranja i da pruža utočište al-Qaidinim teroristima - dok Iran negira sve te optužbe. Iranski vrhovni lider, ayatollah Ali Khamnei, od studenata je zatražio da osujete, kako je rekao, satansku američku zavjeru za destabiliziranje islamskog režima.

XS
SM
MD
LG