Linkovi

Američki proizvodjači oružja traže imunitet - 2003-06-11


Upravo svaki američki političar reći će vam da postoji nekoliko takozvanih vrućih pitanja - koja presudno mogu uticati na rezultate izbora.To su neke stvari o kojima glasači sa velikom strašću vode računa i političari gotovo bez izuzetka bivaju svrstavani u kategorije - i moraju se opredijeliti ili ZA ili PROTIV.

Pravo na abortus je jedno od takvih pitanja. Pitanje smrtne kazne, takodje. A tu je i pitanje prava na posjedovanje oružja. To pravo je, prije više od 200 godina, zapisano u američki Ustav, i neki ljudi insistiraju da je svaki naknadno donešeni zakon koji dalje regulira to pravo - ustvari protivustavan.

U posljednje vrijeme, žrtve oružanog nasilja u Sjedinjenim Državama počele su da putem suda napadaju proizvodjače oružja, ali kako izvještava Maura Farrelly, žrtve nasilja neće to moći više da rade - ukoliko bude usvojen jedan zakon koji se upravo razmatra u američkom Kongresu.

Tim zakonom bi proizvodjačima i prodavcima oružja bio dat imunitet, odnosno bili bi izuzeti od sudjenja za naknadu štete. Industrija oružja započela je kampanju za svoju zaštitu - nakon što je jedna porota u Californiji naložila projektantu, proizvodjaču i prodavcu oružja da plate odštetu u visini od 50 miliona dolara - djetetu paraliziranom u slučajno izazvanoj pucnjavi 1994. godine.

Andrew Arulananadam je glasnogovornik NRA, sveameričkog udruženja vlasnika oružja.

ARULANANDAM: Svrha novog zakona je da spriječi neosnovane tužbe koje će, inače, zagušiti naš sudski sistem. Te tužbe su čiste izmišljotine nezasitnih advokata koji su odlučili da proizvodjače oružja proglase odgovornim za ono što učini neki kriminalac.

Proizvodjači oružja već dugo tvrde da njih ne treba smatrati odgovornim kad neko njihov proizvod upotrijebi nebezbijedno ili protivzakonito. Taj njihov argument je dobio jedno drugačije tumačenje početkom ove godine, kada je Denise Johnson, udovica Conrada Johnsona, sudu predala tužbu za iskazani nehaj, protiv proizvodjača oružja kojim je ubijen njen suprug, jedna od žrtava po zlu poznatog vašingtonskog snajperiste. Porodice nekoliko drugih žrtava su se u medjuvremenu pridružile toj tužbi, kojom se optužuje i vlasnik prodavnice oružja u kojoj su John Muhammed i Lee Malvo, ilegalno, nabavili pušku upotrijebljenu kao snajpersko oružje.

LOWEY: Oštećena stranka u ovom slučaju ne želi da kaže da prodavci ili proizvodjači oružja treba da budu odgovorni svaki put kad je neko njihovo oružje upotrijebljeno u nekom zločinu. Ima, medjutim, slučajeva gdje su počinjeni zločini prouzrokovani specifičnim činom nehaja,... ... kaže John Lowey, advokat Brady-evog Centra za prevenciju oružanog nasilja, koji pred sudom zastupa Denise Johnson i ostale oštećene u ovom slučaju. On tvrdi da prodavnica oružja META, iz koje je Lee Malvo ukrao snajpersku pušku kojom je pucano, ima već bogat dosije o navodno izgubljenom oružju iz njihovog inventara, koje je ili ukradeno ili je prodavac propustio da vodi evidenciju o tome kome i kada neko oružje prodato. Izmedju 1997. i 2001. godine oružje nabavljeno u toj prodavnici upotrijebljeno je u 52 krivična djela.

John Lowey kaže da to oružje možda ne bi ni došlo do ruku kriminalaca - da prodavac nije bio tako nemaran. Bilo je isto tako veoma neodgovorno od strane kompanije Bushmaster, proizvodjača te snajperske puške, da uopšte posluje sa prodavnicom oružja META. I ta kompanija, premda prodajom svog oružja nekom nemarnom trgovcu oružjem nije prekršila nikakav zakon, može u gradjanskoj odštetnoj parnici biti proglašena krivom za nehat, tvrdi John Lowey.

Prema postojećim zakonima, na poroti je da utvrdi da se radilo o nemaru, kaže on, ali dodaje da - ako federalni zakon za koji se sada zalaže industrija oružja bude usvojen, a mnogi vjeruju da hoće - biće gotovo nemoguće optužiti proizvodjača ili trgovca oružjem za neodgovorno ponašanje. Svi već započeti slučajevi, uključujući i tužbu Denise Johnson, biće takodje odbačeni od suda.

U ovoj zemlji, naglašava advokat Lowey, nema ni jedne industrije koja uživa imunitet od odgovornosti po tužbi za nehat. Kongres nikada nije ni razmatrao da takvu privilegiju odobri recimo duhanskoj industriji, koja će u narednih 20 godina morati da plati razne odštete u visini od 240 hiljada milijardi dolara.

Medjutim, Andrew Arulanandum iz NRA, kaže da industrija oružja zaslužuje specijalnu zaštitu, jer od nje direktno ovisi nacionalna sigurnost.

ARULANANDUM: Radi se o industriji koja naše muškarce i žene u oružanim snagama, muškarce i žene u organima gonjenja opskrbljuje njihovim osnovnim sredstvom koje im je neophodno da štite zemlju i da štite nas u ovim opasnim vremenima. Jer, ako se ove tužbe ne spriječe, direktna posljedica može biti da proizvodjači oružja odustanu od svog posla.

Industrija oružja je, uz sve to, i grupa koja ima već legendarnu političku moć. Zakon o imunitetu koji ona traži već je usvojen u Zastupničkom Domu Kongresa.Sada se o tome raspravlja u Senatu, gdje prijedlog zakona o imunitetu ima 53 sponzora, dakle više od polovine članova Senata. Istina, za usvajanje je je potrebna dvotrećinska većina, a protivnici zakona prijete da će njegovo usvajanje spriječiti proceduralnim postupkom otezanja dok ne istekne rok za donošenje odluke, koji se naziva filibaster. Medjutim, ukoliko oba kongresna doma odobre ovaj zakon, predsjednik Bush je već ranije rekao da će ga i potpisati.

XS
SM
MD
LG