Linkovi

Flouroscentne boje u svrhu istraživanja raka - 2003-06-11


Ukoliko bolujete od raka, želite, naravno znati koliko je to opasno. Medjutim, da bi vam to pouzdano rekli, lječnici treba da urade nešto što je dosta teško - da zavire u vaše tijelo. Zahvaljujući posljednjim pronalascima sada će im to biti mnogo lakše. Unutar vašeg tijela, ćelije su aktivne kao i gradski saobraćaj. Da biste razumjeli o čemu je riječ, stvari morate jasno sagledati. Ukoliko se na pregledu ustanovi da imate neko zadebljanje, morate znati na šta ona ukazuje. Na univerzitetu California, kemičar Paul Alivisatos prvo želi odvojiti zdrave ćelije od ćelija raka i odrediti do kojeg stepena ovaj tumor može inicirati stvaranje drugog tumora. Kako bi se ustanovilo da li se ćelije raka šire, bilo je potrebno označiti normalne ćelije i ćelije raka flouroscentnim bojama, koje se jednako rastapaju u vodi. Izumljene su takozvane kvantne tačke, dijelići mnoštva.

Dr Alivisatos: Ukoliko mislite o komponentama unutar kompjuterskog čipa, i ako zamislite da to smanjujete, dalje i dalje, na kraju dobijete nešto tako malo što možete nazvati tačkom. Zaista mali dio poluprovodnika je kvantna tačka, dio mnoštva.

Pod ultravioletnim zrakama, tačke kemičara Alvisatosa reflektiraju neuobičajeno svijetle boje. One mogu pokazati tanušne krvne sudove i pokazati kako se ćelije kreću unutar tumora.

Dr Alivisatos :UIkoliko odete u bolnicu i oni vam urade biopsiju, neko mora odlučiti koliko je ta odredjena ćelija tumora agresivna, i mi sada razvijamo nove načine koji će omogućiti brže određenje dijagnoze.

Veličina i oblik kvantnih tačaka se može modificirati , tako da one mogu pokazati određenu boju. Na osnovu kodirane boje brzo se može zaključiti da li su ćelije kancerogene i da li se rak može proširiti.

XS
SM
MD
LG