Linkovi

Kongres odbacio zahtjev Demokrata za formalnom istragom o kako je predsjednik koristio obavještajne podatke o oružju u Iraku - 2003-06-11


Većinski Republikanski Kongres je odbacio zahtjev Demokrata za formalnom istragom o tome kako je administracija predsjednika Busha koristila obavještajne podatke o oružju za masovna razaranja u Iraku.

Predsjednik Senatskog komiteta za obavještajna pitanja, Pat Roberts, je novinarima rekao da nema dokaza o da je išta pogrešno radjeno, i rutinsko nadgledanje će biti dovoljno.

U medjuvremenu, šef inspektorskog tima Ujedinjenih naroda za naoružanje Hans Blix kritikovao je Sjedinjene Države za, kako je on to nazvao, sprovođenje kampanje u nastojanju da ga se diskredituje tokom priprema za rat u Iraku.

U intervjuu za britanski list The Guardian objavljenom danas gospodin Blix kaže da su neki američki zvaničnici u medijima plasirali, kako je on to nazvao, gnusne stvari o njemu.

On je također dodao da su Sjedinjene Države na njega vršile pritisak da koristi oštriji riječnik u svojim izvještajima o iračkom oružju za masovno uništenje. Nakon tri godine na čelu inspektorskog tima UN za oružje, gospodin Blix odlazi u penziju krajem juna mjeseca.

XS
SM
MD
LG