Linkovi

HBO odgodio prikazivanje kontroverznog Stoneovog dokumentarca - 2003-06-10


Glasnogovornik gospodina Stonea iz Los Angelesa kaže da će intervjui i informacije koje je Stone prikupio prilikom svog nedavnog putovanja u Havanu biti uvršteni u dokumentarni film Olivera Stona o kubanskom lideru. Kablovska televizijska mreža HBO skinula je ovaj film koji inače nosi naslov ”Komandant” sa programske šeme za maj mjesec a nakon što su kubanske komunističke vlasti zatvorile 75 disidenata i izvršile smrtnu kaznu streljanjem nad trojicom muškaraca koji su oteli trajekt u nadi da se domognu Sjedinjenih država.

90-minutni dokumentarac koji je premijerno izveden na filmskom festivalu Sundance u januaru mjesecu je priča o Kastru kojeg Stone vidi, prema vlastitim riječima, kao jednog od najmudrijih ljudi na svijetu. Kritičari , medjutim, naglašavaju da u svom novom filmu reditelj filmova ”JFK” i ”Nixon” zataškava ogromni problem teškog kršenja ljudskih prava na Kubi.

Tokom svoje posjete Havani Stone je intervjuisao i neke disidenatske vodje. Uz to Stonova filmska ekipa je intervjuisala i supruge disidenata koji su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju i do 28 godina.

HBO je otkazao prikazivanje ”Komandanta” uz obrazloženje da ukoliko se Stone ne vrati na Kubu kako bi intervjuisao Kastra dokumentarac će se pokazati zastarjelim i nepotpunim. Iz ove kablovske mreže su saopštili, medjutim, da i dalje imaju namjeru da emituju dokumentarac.

Stone inače dobitnik Oskara - snimio je 30 sati razgovora sa sedamdesetšestogodišnjim Kastrom tokom svog trodnevnog boravka na Kubi u februaru mjesecu 2002. god. Rezultat toga je njegovo lično viđenje Kastra u vezi sa kubanskom raketnom krizom 1962. god. njegov odnos sa revolucionarom Če Gevarom, kao i Kastrovom ljubavi za muziku i film.

Stone je izjavio da je ovaj dokumentarni film njegov pokušaj da prikaže ljudsku stranuFidela Kastra koji se na vlasti nalazi još od kada je 1959 god. predvodio gerilski ustanak protiv desničarskog diktatora Fulgencia Batiste kojeg su podržavale Sjedinjene države.

XS
SM
MD
LG