Linkovi

®enički rudari ątrajkuju gladju, I drugi radnici prosvjeduju zbog bijednih uvjeta rada - 2003-06-10


Uposleni u hemijskoj i industriji nemetala sa područja Tuzlanskog kantona, iz Goraľda, Oraąja, Travnika i nekoliko sarajevskih preduzeća,njih nekoliko stotina,organizirali su danas protestni skup pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu. U njihovim zahtijevima trazi se između ostalog, uvezivanje radnog staľa, isplata neisplaćenih plaća, reguliranje zdravstvene zaątite, te donoąenje zakona o socijalnom zbrinjavanju radnika koji ostaju bez posla, kao i pokretanje proizvodnje u likvidnim dijelovima preduzeća u ovoj oblasti.

Nezadovoljni rezultatima pregovora delegacije sindikata sa resornim ministrima u Vladi FBiH Izetom ®igićem i Radovanom Vignjevićem radnici su oko 14 sati saobraćaj u Centru Sarajeva.Nakon blokade prometnica,uslijedio je sastanak predstavnika ątrajkačkog odbora i sindikata sa federalnim premijerom Ahmetom Hadľipaąićem i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Izetom ®igićem na kojem je dogovoreno da se u narednih nekoliko dana odrľi sastanak predstavnika vlada FBiH i kantona te direktora preduzeća hemijske i industrije nemetala u rjeąavanju problema u tim granama.

Od federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Radovana Vignjevića ątrajkački odbor dobio uvjeravanja da će se na sjednici Vlade FBiH u četvrtak naći odluke ili Uredbe o uvezivanju radnog staľa i osiguranju zdravstvene zaątite radnika tih industrijskih grana. Oko 17 sati radnici su prekinuli blokadu saobraćajnica,i vratili se u mjesta stanovanja.

Rudari zeničkog Rudnika mrkog uglja počeli su juččer u 15 sati u udarskim jamama ątrajk gladju. Od danas, sve tri jame u Stranjanima kraj Zenice, ątrajkuje blizu 300 rudara, no, pridruľili su im se ostali radnici,iz drugih pogona, tako da je sada u ątrajku blizu 1600 radnika. U toku je sastanak predstavnika rudara sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije,Izetom ®igićem. Obustava rada počela je joą trećeg juna, zbog neisplaćenih naknada za topli obrok, i prijevoz radnika,a sve je upitniji rok i za isplatu plaća za april ove godine.

XS
SM
MD
LG