Linkovi

SAD: al-Qaida bi mogla poduzeti napad koristeći oruľje za masovno uniątenje - 2003-06-10


Sjedinjene Drľave su saopćile da bi al-Qaida mogla poduzeti napad koristeći se oruľjem za masovno uniątenje u naredne dvije godine.

U izvjeątaju podnesenom Vijeću sigurnosti se navodi da će al-Qaida nastaviti razvijati bioloąko, hemijsko, radioloąko i nuklearno oruľje, i da postoji velika vjerovatnoća da će ih upotrijebiti u naredne dvije godine.

Također se navodi da su istraľitelji FBI-a objelodanili ąiroku islamsku militantnu prisutnost u Sjedinjenim Drľavama. U izvjeątaju se dodaje da neidentificirane ćelije al-Qaide predstavljaju najveću terorističku prijetnju za Sjedinjene Drľave.

U isto vrijeme, Tajlandski premijer Thaksin Shinawatra je danas u Washingtonu sa predsjednikom Bushom razgovarao o trgovini i terorizmu.

Njegova posjeta se poklapa sa objavljenim izvjeątajima na Thailandu da se Sjedinjene Drľave namjeravaju nagoditi sa vladom u Bangoku o iznajmljivanju zemljiąta za vojne baze koje bi pomogle borbu protiv osumnjičenih terorističkih grupa u jugoistočnoj Aziji.

List Nacional piąe da se premijer Thaksin zalaľe za takav sporazum jer bi time osigurao gotovinu, te unaprijedio suradnju Thailanda sa Sjedinjenim Drľavama.

XS
SM
MD
LG