Linkovi

Den Haag: Novi svjedok protiv Miloąevića; Sud neće pregovarati s Gotovinom - 2003-06-10


Nastavljajući proces protiv bivąeg jugoslovenskog predsjednika, Slobodana Miloąevića, optuľba je izvela novog zastičenog svjedoka, kodnog imena C- 017. On je danas započeo iskaz vezan za djelovanje paramilitaraca iz Srbije u okolini Mostara, 1992. godine.

Na početku svjedočenja, C-017 rekao je da je u kampu Buna, nedaleko od Mostara, u to vrijeme bila smjestena "grupa kriminalaca u uniformama" ©eąeljevi četnici, 'Beli orlovi' Mirka Jovica i 'crvene beretke'".

Nakon ąto je tuľitelj u sudnici okazao oznake "crvenih beretki", "Milicije Krajine" i "Srpskog četnickog pokreta", zaątićeni svjedok je potvrdio da ih je vidjao u kampu smjeątenom 10-tak kilometara od Mostara.

Svjedok optuľbe se danas prisjećao da je jednom prilikom u kamp doąao visoki oficir JNA, za kojeg je kasnije saznao da je zapovjednik jugoslovenske vojske u toj oblasti, Momčilo Periąić. Oficir JNA je tada ľelio znati ko je uopąte doveo paramilitarce.

"Znaą ti dobro ko nas je poslao", odgovorili su mu pripadnici "crvenih beretki", upućujući Periąića na Frenkija, koji će mu objasniti "ko ih je poslao". Frenki je Franko Simatović, odnedavno smjeąten u pritvor Haąkog suda, a u to vrijeme je bio visoki zvaničnik Sluľbe drľavne bezbjednosti Srbije.

Iskaz zaątićenog svjedoka C-017 će se nastaviti, dok paľnju u Hagu plijeni intervju koji je hrvatskom listu "Nacional" dao general Anto Gotovina, optuľen za ratne zločine nad hrvatskim Srbima. Generalu se izgubio svaki trag izgubio prije dvije godine, kada je Haąki tribunal obavjestio vladu u Zagrebu o podizanju ptuľnice.

U svom prvom javnom oglaąavanju od tada, general je ustvrdio da je hrvatska vlast od njega tajila podizanje optuľnice dok je, istovremeno, tvrdila Tribunalu kako Gotovina odbija suradnju. Ovom prilikom je odbjegli general ustvrdio kako ne postavlja nikakve uvjete oko svoje predaje nego tek traľi da mu se, kao i drugima prije njega, omogućii razgovor u statusu osumnjičenika. Haąki tuľitelji su spremni da sasluąaju optuľenog generala Antu Gotovinu, ali u Hagu, poručeno je iz Tribunala na javni istup nekadaąnjeg generala hrvatske vojske.

©to se tiče Haąkog suda, dodaje se u reakciji na intervju odbjeglog generala hrvatskom "Nacionalu", Gotovina je za njih, kao, uostalom, za cijelo medjunarodno pravosudje, bjegunac od pravde koji se tereti za teske povrede ratnog i humanitarnog prava.

Umjesto stranica lista, Gotovni se preporučuje haąka sudnica kao"najbolje mjesto" na kojem će dokazivati tvrdnje o tome da nije aktivno sudjelovao u Oluji, kao i u nasilju nad civilnim stanovniątvom. "Čim dodje u Hag, glavna tuľiteljica ga je spremna sasluąati i na osnovu toga poduzeti potrebne mjere", rekla je ovim povodom glasnogovornica Carle del Ponte, Florance Hartmann.

Komentirajući zahtjev Gootovine da mu se status optuľenog izmijeni u osumnjičenog, ona je dodala kako bivąi general pred sobom viąe nema opcija: moľe samo ili se predati ili očekivati hapąenje i transfer u Hag.

XS
SM
MD
LG