Linkovi

Misom na otvorenom, u  Zadru, papa  zavrąio petodnevnu posjetu pet hrvatskih gradova - 2003-06-09


Misom na otvorenom, u Zadru, Papa Ivan Pavao Drugi zavrąio je danas petodnevnu posjetu pet hrvatskih gradova.

U izuzetno ľivopisnoj atmosferi na desetine hiljada ljudi, na moru i na kopnu, ispunili su prostor stare luke u Zadru kako bi prisustvovali misi koju je predvodio papa Ivan Pavao Drugi, zavrąavajući svoje 100-to putovanje u inostranstvo od kako je na čelu Katoličke crkve.

Vjernici su mahali zastavama i često u horu ponavljali: Mi pripadamo papi, papa je naą. Papa se okupljenim obratio na Hrvatskom: Posebno hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski koji si me dočekao raąirenih ruku i otvorenog srca.

Većina Hrvata, od kojih se njih 90 posto izjaąnjavaju kao katolici, osjećaju ponos ąto je papa po treći put izabrao njihovu zemlju, ovaj put za svoje jubilarno 100-to putovanje. Kao Slavenski katolici, oni osjećaju poseban afinitet prema papi koji dolazi iz Poljske. Uprkos umoru tokom zadnjeg dana svog puta, papa koji boluje od Parkinsonove bolesti, artritisa i ima problema sa kukovima, drľao se izuzetno dobro, kao i tokom cijelog puta.

Tokom posjete papa je govorio u prilog hrvatskog nastojanja da se priključi EU. Hrvatska, koja će ostati jedina evropska katolička zemlja izvan EU, nakon ąto se ona sljedeće godine proąiri, se nada da će ući u EU 2007. godine. Svih pet dana papine posjete u Hrvatskoj su bile velike vrućine i vlaľnost. Vremenske prilike su bile tako teąke u subotu kada je papa gostovao u Osjeku, da je medju, oko 200 hiljada okupljenih, dvoje ljudi umrlo od srčanih problema usljed velike vrućine.

Bilo je to papino najduľe putovanje nakon proąlog ljeta, kada je bio na 11-to dnevnom putovanju u Kanadi, Guatemali i Mexicu.

Papa se ponovo vraća na put, 22 juna kada stiľe u jednodnevnu posjetu Banjaluci u BiH, a u septembru će putovati u Slovačku.

Tokom putovanja kroz pet gradova Hrvatske papa je propovjedao pomirenje medju raznim etničkim grupama i religijama na Balkanu razdjeljenim ratom nakon raspada Jugoslavije, te pozvao katolike da se javno zalaľu za odbranu tradicionalnih porodičnih vrijednosti i pozvao mlade Hrvate da stupaju u brak i osnivaju porodice.

XS
SM
MD
LG