Linkovi

Ashcroft traľi veća ovlaątenja - 2003-06-06


Gospodin Ashcroft ľeli da dobije ovlaątenje da osumnjičene za terorizam u pritvoru drľi bez vremenskog ograničenja i pravo da za one koji budu osudjeni zatraľi smrtnu kaznu.

Bez Patriotskog Zakona biće nam mnogo teľe, ako ne i nemoguće, spriječiti neki drugi katastrofalni napad na američkom tlu, kaľe on. Ministar Ashcroft je, govoreći pred Komitetom Zastupničkog Doma za pitanja pravosudja, rekao da je taj zakon, usvojen i potpisan nakon napada 11. septembra, uz svu efikasnost, pokazao da ima potencijalne i opasne nedostatke. Ističući kao primjer ono ąto je nazvao al-Qaidinom Fatwom, on je rekao da postojeći zakon treba da bude proąiren kako bi tuľiocima omogućio da podignu optuľnice protiv ljudi materijalno pomaľu osumnjičene teroristwe, da osumnjičenike bez vremenskih ograničenja drľe u zatvoru prije nego ąto im bude sudjeno i da se za teroristički čin zakonom predvidi i mogućnost smrtne kazne.

Ne smijemo zaboraviti da su Sjedinjene Drľave primarni cilj al-Qaidinih teorističkih djelatnosti. Čak i u nedavnim napadima u inostranstvu, ta teroristička mreľa je kao cilj imala ubijanje neduľnih Amerikanaca, uključujući ľene i djecu, hiljade njih, pa čak i milione - ako bi im se ukazala ąansa, kaľe američki ministar pravosudja.

Odgovarajući na pitanja, gospodin Ashcroft je odbacio prituľbe generalnog inspektora pri Ministarstvu za pravosudje koji smatra da su agenti nepropisno radili kada su u pritvoru drľali na stotine ilegalnih useljenika - bez podizanja zvanične optuľnice protiv njih. Ministar Ashcroft tvrdi da bi 85 procenata tih ilegalnih useljenika vjerovatno prekrąilo mjeru uslovnog puątanja na slobodu.

Taj nivo rizika, 85 procenata je, znate, veoma visok nivo. Mi slučajeve tih pritvorenika obradjujemo onoliko brzo koliko moľemo. Nadam se damoľemo i brľe. Ali mi nismo time prekrąili nikakav zakon, tvrdi Ashcroft.

U medjuvremenu, na stotine osumnjičenih i dalje je pritvoreno u zatvorima poput onog u Brooklynu u New Yorku, ispred kojeg njihovi prijatelji i porodice svake sedmice organiziraju proteste traľeći njihovo oslobadjanje.

XS
SM
MD
LG