Linkovi

Pentagon: Nije bilo pouzdanih informacija da Irak ima kemijsko oruľje - 2003-06-06


Pentagon je obznanio da izvjeątaji njegovih obavjeątajnih agencija proąle godine nisu imali, kako je rečeno - pouzdanih informacija da Irak ima kemijsko oruľje, ąto je bio glavni razlog kojeg je administracija predsjednika Busha navodila za rat protiv Iraka.

Zvaničnici administracije predsjednika Busha, uključujući ministra odbrane Donalda Rumsfelda ostaju uvjereni da će pretrage koje američke vojne snage vrąe u Iraku na kraju pronaći dokaze da je Saddam Hussein posjedovao kemijsko oruľje.

Do sada takvo oruľje nije pronadjeno, i zvaničnici Pentagona sada priznaju da njihova Obavjeątajna agencija u povjerljivom izvjeątaju proąlog septembra nije imala uvjerljivih informacija da Irak proizvodi i skladiąti kemijsko oruľje.

U isto vrijeme, glasnogovornik agencije kaľe da je Pentagon pouzdano znao da Irak ima mogućnosti da pravi takvo oruľje. Zvaničnici, takodjer, kaľu da je bilo dokaza koji sugeriraju da on to i čini.

Ali, zvaničnici odbrane dodaju da su obavjeątajni podaci pentagona samo jedan od mnogih izvora informacija o Iraku. Oni su takodjer ukazali na razliku u radu obavjeątajnih experata i rada političara zasnovanog na obavjeątajnim podacima.

Administracija predfsjendika Busha negira da su iskrivljavali obavjeątajne podatke kako bi opravdali rat.

Ministar odbrane Donald Rumsfeld koji se jučera sastao s članovima Kongresa kako bi odgovorio na pitanja o tvrdnjama Bushove adminstracije, koje su prethodile ratu u Iraku, o programima hemijskog i bioloąkog oruľja u toj zemlji je rekao da su američki obavjeątajni podaci o iračkom oruľju za masovno uniątenje bili vjerodostojni i da će se na kraju pokazati tačnim.

Ministar Rumsfeld je, uz izvjesnu dozu humora, rekao da to ąto ono do sada nije pronadjeno ne znači da i ne postoje.

Nismo pronaąli Sadama Huseina i ne znam nikoga ko ide naokolo pričajući da on ne postoji. Za to samo treba vremena, rekao je Rumsfeld.

Neki članovi Kongresa su izrazili interesovanje za istragu obavjeątajnih podataka o programima iračkog oruľja kojima se administracija predsjednika Busha koristila za opravdavanje rata. Gospodin Rumsfeld je rekao da će Pentagon surađivati u istrazi. Zvaničnici odbrane su poduzeli, kako kaľu, značajno proąirenje potrage za iračkim oruľjem za masovno uniątenje. Oni u Irak ąalju viąe od hiljadu dodatnih osoba kako bi sakupili dokumenta, obavili intervjue i razmotrili postojeće obavjeątajne podatke o tom pitanju. Takozvana Iračka grupa za istraľivanje će imati sjediąte u Bagdadu. Pentagon navodi da će se u tom timu nalaziti i zvaničnici iz Australije i Britanije.

XS
SM
MD
LG