Linkovi

Kako pomoći izgradnju Srebrenica-Potočari spomen obiljeľja i mezarja - 2003-06-06


U akciji Fondacije Srebrenica - Potočari Spomen obiljeľje i mezarje, svi gradjani mogu donirati novčanu pomoć kako bi pomogli zavrąetku izgradnje Srebrenica-Potočari spomen obiljeľja i mezarja

Donacije je moguće dostaviti pozivom na dva telefonska broja koja je u tu svrhu dodijelio BH Telecom.

Korisnici usluga BH Telecom-a mogu donirati 1 KM svakim pozivom na broj 094 290 001.

Ono koji ľele donirati 5 KM mogu to učiniti pozivom na broj 094 292 001.

Odgovorom na poziv broj se automatski registruje i odgovarajuća suma se dodaje na telefonski račun pretplatnika za mjesec u kojem je poziv registrovan.

Novac se potom prebacuje Fondaciji Srebrenica-Potočari spomen obiljeľje i mezarje.

Nema potrebe čekati da neko odgovori na poziv, a pretplatnici mogu pozvati odgovarajući broj onoliko puta koliko to budu ľeljeli.

Telefonske linije su otvorene od 30 maja do 31. jula 2003. godine.

BH Telecom je osigurao ove telefonske linije potpuno besplatno.

Ukupan iznos potrebnih sredstava za izgradnju spomen obiljeľja i mezarja iznosi oko 10 miliona KM.

Od tog iznosa potrebno je prikupiti joą 2,3 miliona KM, kako bi se zavrąio projekat i nastavilo sa ukopima.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa efendija Cerić, član Izvrąnog odbora Fondacije, izjavio je da, "ako nismo mogli pomoći Srebrenici 1995. godine, onda to moľemo učiniti sada."

Radovi na Fazi I programa izgradnje počeli su nakon ceremonije otpočinjanja radova, koja je odrľana 11. oktobra 2002. godine na lokaciji u Potočarima.

Kao rezultat tih radova, zavrąenih krajem januara tekuće godine, lokacija je pripremljena za otprilike 1000 ukopa. Dľenaza prvih 600 identificiranih ľrtava odrľana je 31. marta ove godine.

Oko 400 identificiranih ľrtava će biti ukopano 11. jula 2003. godine.

Faza II je trenutno u toku. Njom je obuhvaćeno oko 9 000 novih mezara, izgradnja Musale, zajednička grobnica sa baątom, prateći objekti i prostor za parking.

Izvrąnim odborom Fondacije predsjedava visoki predstavnik Paddy Ashdown; ostali stalni članovi odbora su Reisu-l-ulema Islamske zajednice, njegova ekselencija dr. Mustafa efendija Cerić, ambasador Sjedinjenih Američkih Drľava u BiH, njegova ekselencija Clifford Bond, Ministar za ljudska prava i izbjeglice u BiH Mirsad Kebo, ąef misije ICMP-a Gordon Bacon, gospodin Beriz Belkić i finansijski savjetnik iz OHR-a. Predsjednik Federalne komisije za nestale osobe i ekshumacije Amor Maąović, Ambasador Velike Britanije u BiH, rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH i SFOR imaju status posmatrača u Izvrąnom odboru.

XS
SM
MD
LG