Linkovi

Uz brojne druge svakodnevne probleme koje Iračani, zajedno sa okupacionim vlastima i humanitarnim organizacijama nastoje rijeąiti tu su i ąkole koje su ratom izgubile i vrijeme i opremu i znatan dio učenika - 2003-06-06


Ogromno uzbudjenje zavladalo je ovih dana u ąkoli za djevojčice Al-Auhood, u predgradju Bagdada. Upravo im je poklonjena nova oprema i ąkolski pribor - kako bi se djeci pomoglo da zavrąe ovu ąkolsku godinu uprkos dvomjesečnom prekidu zbog rata. Nastava je produľena za jedan mjesec kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme.

UNICEF je iz svojih fondova obezbijedio sredstva za to. Predstavnik ove UN ove organizacije za brigu o djeci, Geoffrey Kelle, objaąnjava.

U normalno vrijeme ovu ąkolu pohadja oko 900 djevojčica. Medjutim, nakon rata taje broj opao na 5 stotina. Isporuka ąkolskog pribora dijelom za cilj ima i to da se pokuąa uponovo u ąkolu privući ąto viąe djevojčica. Znate, posebno u manjim sredinama, kad se pročuje da je ąkola dobila neąto, djeca se uzbude i ľele da učestvuju u tome ąta se deąava. I to zaista pomaľe da se djeca vrate u ąkolu, kaľe gospodin Keele.

UNICEF ovo naziva Učionicom u kutiji. Tu su sveske, olovke, hemijske olovke i druge stvari koje ova djeca već dugo nisu vidjela. Pod starim reľimom Saddama Husseina nije se odvajalo mnogo novaca za obrazovanje...

Sredinom sedamdesetih i uosamdesetim godinama u ovoj se zemlji dosta ulagalo u obrazovanje. Medjutim, Iransko-irački rat je ovdaąnju vlast koątao mnogo novaca, tako da su od 1985. godine oni prestali da ulaľu u druątveni razvoj i od tada nije izgradjena ni jedna nova ąkola, kaľe predstavnik UNICEF-a.

Lokalni vjerski sluľbenik naglaąava da je ąkolu potrebno popraviti i izvana.

©koli je neophodna električna struja, staklo za prozore, boja, česme, grijanje i hladjenje - isto koliko i ąkolski pribor, kaľe on. Jedna od nastavnica u ąkoli kaľe da su morali spajati po tri razreda u jedan, jer su djevojčice sve viąe izostajale sa nastave... Zvaničnici UNICEF-a su posebno zabrinuti upravo zbog toga ąto opąte siromaątvo umanjuje prilike ľenskoj djeci da dobiju obrazovanje.

Pod sankcijama i uopąte nakon prethodnog Zaljevskog rata u ovoj zemlji - bijeda je preąla sve granice. Tako da, recimo, imate djevojčice koje ne idu u ąkolu da bi ostajale kod kuće, kako bi njihove majke mogle naći nekakav posao i neąto zaraditi za porodicu. Djevojčice tako preuzimaju duľnost vodjenja domaćinstva. To je ključni razlog zaąto svaka treća djevojčica viąe nije u ąkoli, kaľe predstavnik UNICEF-a.

XS
SM
MD
LG