Linkovi

Banjaluka: Transparenta privatizacija banaka, ili organizirani kriminal? - 2003-06-06


Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske prihvatili su na današnjem zasijedanju u Banjaluci izvještaj o bankarskom sektoru i radu Agencije za bankarstvo u prošloj godini ali su tokom rasprave ispoljeni suprotstavljeni stavovi, posebno o legalnosti privatizacije banaka.

Današnji šesti nastavak šeste sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske obilježio je manji incident pošto je poslanik SNSD-a, Radovan Bjelogrlić prilikom rasprave o stanju u bakarskom sektoru pojedine predstavnike SDS-a i PDP-a nazvao portparolima organizovanog kriminala. Zbog ovog stava te međusobnog optuživanja i vrijeđanja pojedinih poslanika predsjednik parlamenta Dragan Kalinić je nakratko prekinuo sjednicu koja je nastavljena nakon obostranih izvinjenja.

Inače,povod za ovako oštre stavove bila je rasprava, prije svega o privatizaciji banaka u Republici Srpskoj koju je predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik okvalifikovao sumnjivom ustvrdiši da je u odnosu na procijenjenu vrijednost svih banaka prilikom prodaje ostvarena neprihvatljivo niska cijena. »Banke su prodane, ukupno, za 4 miliona sve, i Agroprom banka za 4 miliona, znači, oko 8 miliona uzeto je a procjena početnog bilansa, bila je 200 miliona maraka.« Dodik je, takođe, zatražio da se razjasni ko raspolaže novcem od naplate dugova koji su prilikom prodaje banaka smatrani nenaplativim istakavši da se Narodna Skupština pokušava uvući u legalizaciju zloupotreba u bankarskom sektoru.

Poslanik SDA,Tarik Sadović je upozorio da sve više kapitala u domaćim bankama prelazi u ruke stranaca. »U Republici Srskoj 64,9 odsto dioničkog kapitala, drže ljudi koji nemaju državljanstvo Bosne i Hercegovine, odnosno, Republike Srpske. U Federaciji je taj procenat još veći 66,8 posto.«

Poslanici Narodne Skupštine, nakon žučne rasprave, ipak su usojili izvještaj o radu bankarskog sektora i radu Agencije za bankarstvo u Republici Srpskoj tokom prošle godine dok će se o prijedlogu zaključaka za prevazilaženje problema u ovoj oblasti, zbog poprilično suprotstavljenih stavova izjasniti naknadno.

XS
SM
MD
LG