Linkovi

Papa u Dubrovniku - 2003-06-06


Oko 70 hiljada ljudi okupilo se danas u drevnom Dubrovniku da bi pozdravilo poglavara katoličke crkve u njegovoj prvoj posjeti tom gradu. U gruąkoj luci, vjernici su satima čekali kolonu na čelu sa specijalnim papa-mobilom kojim je papa Ivan Pavao Drugi preveľen sa aerodroma u Ćilipima. Osim domaćih vjernika, bilo je tu i mnogo stranih turista koji su, kako kaľu, takodje bili veoma ushićeni činjenicom da će vidjeti papu. 83-godiąnji Pontif izgledao je tokom mise pomalo umoran od putovanja, ali je prilično snaľnim glasom i na dosta razumljivom hrvatskom pročitao svoj govor koji je blaľenom proglasio časnu sestru Mariju Petković, rodjenu na Korčuli, koja je svoj ľivot posvetila sluľenju ubogima i osnovala katolički red Sestre Milosrdnice.

Zahvaljujem Bogu ąto nam je poslao Mariju Petković, ľenu od hrabrosti i neumorne ljubavi za uboge, koja će danas biti proglaąena blaľenom, rekao je papa.

Odrľavanjem ove ceremonije u Dubrovniku, simbolično je, kako je rečeno, odata i počast samom gradu, teąko granatiranom u jugoslovenskom ratu 90-tih godina, i potpuno obnovljenom do svoje izvorne ljepote.

XS
SM
MD
LG