Linkovi

New York Times: Ostavka dvojice vodećih urednika - 2003-06-05


Vijest koja je danas potresla Sjedinjene Drľave je ostavka dvojice od nekoliko vodećih urednika u onome ąto se smatralo najmoćnijom dnevnom novinom na svijetu - New York Timesu.

Izvrąni urednik Howell Reines i jedan od glavnih urednika Gerald Boyd predali su danas svoje ostavke, nakon velikog skandala koji je otkriven prije mjesec dana, a kada se saznalo da je jedan od reportera njujorąkog dnevnika, Jason Blair, izmiąljao fakte i ličnosti s kojima je navodno razgovarao - u viąe od 70 priloga i izvjeątaja koje je radio! kada je taj skandal pukao, kao i kod svake nesretne okolnosti - lopta se nije zaustavila, već se nastavila kotrljati nizbordo - prije kratkog vremena je ostavku na novinarsko mjesto dao i Rick Bragg, za kojeg se saznalo da je potpisao reportaľu koju je faktički napisao jedan od stringera New York times-a, i koji kao ko -autor nije ni spomenut.

Nakon otkaza, novinar Bragg je rekao medijima da je takva praksa u New York Times-u uobičajena, i da moľeą pisati fantastično, ali ako si samo free-lance reporter, nikada ti neće odsstampati potpis! Inače, glasnogovornik New York Times-a je danas izjavio kako je arogancija, drskost i izuzetna zahtjevnost jednog od urednika koji je dao ostavku, Howella Reinesa, utjecala na skandalozne pojave i slučajeve, poput Jasona Blaira i Ricka Bragga.

Medjutim, promatrači predvidjaju da skandal neće ovdje stati, i da se tako moćan medij, kakv je gigantski New York Times, koji je bio sinonim tradicije fer i objektivnog izvjeątavanja, neće moći oporaviti.

XS
SM
MD
LG