Linkovi

Saddamov video rasprodan u Bagdadu - 2003-06-05


Iračani su mogli da vide drugu, privatnu stranu života sada već zbačenog diktatora, koju im on nikada nije dozvolio da vide. Svi zvanični medijski snimci Saddama Husseina, uključujući i one rijetke snimke sa članovima porodice, bili su, naime, veoma pažljivo kontrolirani i izrežirani. Kad je taj materijal jutros pušten u prodaju, veliki broj Iračana okupio se pred izlozima bagdadskih prodavnica video kaseta i CD-ova da bi vidio stare, crno-bijele, amaterske snimke Saddamove porodice kako se zabavlja. Ulice su bile zakrčene, i na trenutke je i saobraćaj morao biti zaustavljen. Gledajući snimljene scene, ljudi su ogorčeno vikali i mahali pesnicama, a kasete i CD-ovi su rasprodati za manje od sat vremena.

Čitav svijet i svi Iračani kupuju ovo da vide ovog zločinca. Mi znamo da je on zločinac, ali hoćemo da i ovo vidimo svojim očima. Hoćemo da buduće generacije naše djece vide ovog ”heroja”, ovu ”istorijsku ličnost“ Želimo da im kažemo da je to laž, da on nije istorijska ličnost, nego kriminalac i ubica. Da je krvopija - ni manje ni više, kaže DHIA ABD AL SATAR, jedan od stanovnika Bagdada koji je uspio da nabavi jednu kopiju za sebe.

Za Iračane je ovo neočekivana prilika da bace pogled na privatni život i trenutke opuštanja diktatora, onoga ko je decenijama brutalno gospodario cijelim narodom. Niko, medjutim, ne zna kako je ovaj materijal došao do ruku distributerima.

Prodavači kažu da vjeruju da je materijal snimio neko iz takozvanog Sadamovog kruga, a da je ukradjen tokom neke od nedavnih pljački... Ovo je, kažu, najbrže prodavani video u istoriji... i obećavaju da će uskoro u prodaju izbaciti još kopija.

XS
SM
MD
LG