Linkovi

Potraga za oruľjem u Iraku - 2003-06-05


Koalicione snage nastavljaju tragati za oruľjem za masovnim uniątenjem. Debate se zahuktavaju u Washingtonu i Londonu po pitanju tačnosti zapadnih obavjeątajnih sluľbi u kojima je zaključeno da vlada u Bagdadu posjeduje oruľje za masovno uniątenje . Izvjeątava novinar Glasa Amerike Chris Simkins. Uniątavanje Saddamovog oruľja za masovno razaranje - bio je jedan od glavnih argumenata za odlazak Sjedinjenih drľava i Britanije u rat. Međutim, otkako su britanske i američke snage preuzele zemlju, do sada nisu naąli hemijsko ili bioloąko naoruľanje. Sada se valjanost obavjeątajnih izvjeątaja izrađenih prije rata od strane Sjedinejnih Drľava i Britanije dovodi u pitanje. Na osnovu činjenica u tim raportima, zaključeno je da Sadam Husein posjeduje oruľje za masovno uniątenje i da ga moľe upotrijebiti protiv ostalih drľava. U Londonu je britanski premijer Tony Blair pod udarima u Parlamentu, gdje nastoji negirati tvrdnje da je vladin izvjeątaj iz septembra mjeseca pretjeran. U tom izvjeątaju se kaľe da bi Irak mogao skoro odmah rasporediti oruľje za masovno uniątenje.

BLAIR: Ovi navodi su u potpunosti neistiniti i smatram da umjesto jednog neimenovanog izvora ili viąe njih,bolje bi bilo da ovi ljudi, ako imaju dokaze, onda ih i pokaľu.

Bivąi britanski ministar vanjskih poslova Robin Cook kaľe da se istraga u Parlamentu treba foksirati na to da li je vlada gospodina Blaira preuveuličala obavjeątajne izvjeątaje kako bi opravdala slanje britanskih trupa u Irak.

COOK: Rečeno nam je da je cilj ovog rata razoruľati Saddama od oruľja za masovno uniątenje. Mi do sada nismo pronaąli niti jedno takvo oruľje i zato trebamo znati ąta je poąlo krivim putem, ko je pogrijeąio - da osiguramo da se to ne bi desilo ponovo.

Gospodin Blair je kazao da će njegova vlada surađivati u parlamentarnoj istrazi obavjeątajnih raporta. I američki i britanski zvaničnici insistiraju na tome da su obavjeątajni podaci o Iraku ispravni i da će se iračko oruľje za masovno uniątenje pronaći. U Washingtonu neki članovi Kongresa pozivaju na provođenje slične istrage unutar administracije predsjendika Busha. New York Times izvjeątava da CIA ponovo razmatra predratne izvjeątaje u kojima se zaključuje da Irak posjeduje bioloąko i hemijsko oruľje. Tom prilikom, kako se izvjeątava, će se pokuąati odrediti da li su američki obavjeątajci pogreąno procijenili stepen prijetnje koje je predstavljao Saddamov program naoruľanja prije nego je rat počeo u martu. U Pentagonu, američki podsekretar ministarstva odbrane za politička pitanja Douglas Feith je negirao iskrivljavanje obavjeątajnih podataka . Američki zvaničnici kaľu da usprkos navodima o pogreąnim obavjeątajnim podacima o iračkom oruľju za masovno uniątenje , oni su i dalje ubijeđeni da će ga pronaći. Prema nihovim riječima koalicione snage imaju joą pretraľiti 400 lokacija.

XS
SM
MD
LG