Linkovi

Papa Ivan Pavao Drugi stigao u posjetu Hrvatskoj - 2003-06-05


Nakon kratkog leta preko Jadrana, specijalni avion Al Italije, sletio je na aerodrom kod Omiąalja, na otoku Krku, gdje su visokog gosta dočekali crkveni i drľavni velikodostojnici.

Mada oslabljen artritisom i Parkinsonovom boleąću, 83-godiąnji papa Ivan Pavao Drugi i dalje putuje svijetom propagirajući mir i razumijevanje medju ljudima.

Prva stanica njegove, treće po redu posjete Hrvatskoj biće lučki grad Rijeka, a zatim će posjetiti Zadar, Dubrovnik, Osijek i Đakovo, u Slavoniji.

Centralni čin papinog boravka biće beatifikacija časne sestre Marije Petković, koja je u proąlom stoljeću svoju pripadnost crkvi oplemenila viąegodiąnjim radom na pruľanju pomoći siromaąnima i ustanovila red sestara milosrdnica. Beatifikacija je, inače, posljednji korak pred proglaąenje neke osobe svecem.

Iako je Vatikan objavio da će zvanična tema ove papine posjete biti slavljenje porodice, očekuje se, takodje, da će poglavar rimokatoličke crkve u propovijedima koje će odrľati tokom boravka u Hrvatskoj progovoriti i o aktuelnim ekonomskim problemima te zemlje, poput stope nezaposlenosti koja prelazi 20 procenata i podrľati nastojanja hrvatskih vlasti da se ta zemlja pridruľi Evropskoj Uniji.

Nakon petodnevnog boravka u Hrvatskoj, papa će otputovati u Bosnu i Hercegovinu, gdje će posjetiti Banja Luku.

XS
SM
MD
LG