Linkovi

Kada će evropski vojnici u BiH? - 2003-06-05


Povodom danaąnjeg odlaska cjelokupnog sastava Političko - sigurnosnog komiteta EU u Makedoniju, u Bruxelesu se ističe da je to prilika da se iz prve ruke stekne slika o toku prve sigurnosne misije Unije, ali i pribliľi odgovor na pitanje: Kada će europski vojnici u Bosnu?

Cilj danaąnje posjete je, pojaąnjava se iz ureda grčkog Predsjedniątva Unije, upoznavanje sa tokom prve europske vojne operacije u toj zemlji, pod nazivom "Concordia'. S tim u vezi, goste iz Bruxellesa će o dosadaąnjem tok europskog sigurnosnog angaľmana informirati zapovjednik europskih snaga, general Pierre Maral, a u Skopju će im se pridruľiti i visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i sigurnost, Javier Solana.

Drugi vaľan razlog zaąto u se Europljani odlučili na put u Skopje je procjena o tome da li je Unija spremna za veći i sloľeniji sigurnosni zadatak- preuzeti naredne godine misiju u Bosni i Hercegovini, ili za takvo neąto treba joą priprema i vremena?

"NATO treba da odlucci na koji će način organizirati trupe u Bosni, u zavisnosti od potreba i zahtjeva na terenu", tvrdnja je glasnogovornice Visokog predstavnika Javiera Solane, Cristine Gallach, koja je uvjerena da će NATO analiza situacije u Bosni, kakva se priprema za kraj kalendarske godine, biti ta koja će odlučiti kada će i ko nastaviti sigurnosno angaľovanje u Bosni.

"Europska unija neće preuzeti NATO angaľman ukoliko NATO ľeli ostati, zato ąto je NATO već tamo. Europska unija neće nikoga izbacivati iz Bosne", kaľe ąef Solaninog ureda u Bruxellesu.

Na ovo, NATO izvori potvrdjuju kompleksnost bosanskohercegovačke misije i stav o preuranjenosti pregovora o tome, kakav se čuo na tek zavrąenom skupu ministara vanjskih poslova Alijanse u Madridu.

Opravdava se to "joą uvijek nezadovoljavajućim sigurnosnim prilikama" u Bosni i činjenicom da se u zemlji joą uvijek krije značajan broj ratnih zločinaca.

XS
SM
MD
LG