Linkovi

Prihvatljivost mape puta - 2003-06-05


Izraelci i Palestinci se suočavaju sa mnogim izazovima u mjesecima koji dolaze, jer se moraju prilagoditi mogućim velikim promjenama koje dolaze sa mirovnim planom poznatijim pod imenom ” mapa puta “ Jedan od izazova je to što su većina Izraelaca i Palestinaca veliki dio svojih života proveli misleći najgore jedni o drugima.Mnogi jevrejski naseljenici vjeruju da je nezamislivo to što moraju napustiti jevrejska naselja, izvještava novinar Glasa Amerike Miguel Rivera.

” Ovo je naša zemlja. To je zapisano u Bibliji. Ovo je naša tradicija, naša zemlja i to je tako.“

Oni također ne vjeruju da će novi palestinski premijer uspjeti kontrolirati ekstremiste.

” Ne vidim da Palestinske vlasti izdaju naredbe, zaustavljaju terorizam i hapse zbog terorističkih aktivnosti.“

Palestinci su isto tako cinični kada je u pitanju izraelski premijer Ariel Sharon.

” Mislim da on pokušava potcijeniti cjelokupnu održivost i postojanje Palestine kao države. Svaki dan na TV vidite uništavanje kuća, atentate, čitav niz stvari koje ukazuju na jednu stvar - to da je taj čovjek za potpuno uništenje jednog naroda. On se ne bori protiv terorizma, on se bori protiv nas.“

Ovaj Palestinac živi u blizini zida koji razdvaja Izraelce i Palsetince i kaže da Izraelci grade na okupiranim teritorijama. On to opisuje kao najveći građevisnki projekat u izraelskoj istoriji.

” Osjećam se kao da sam u zatvoru. Ja sam zatvorenik. Oni imaju taj prostor, a ja samo imam Ramallu.“

Da li ovo pokazuje činjenično stanje na terenu? Da li je ovo način na koji Izraelci i Palestinci vide budućnost? Za Palestince i neke Izraelsce također, ovo je način da se Palestinski narod natjera na život u zatvoru na otvorenom. Za mnoge Izraelce koji žive u strahu od terorista, ovaj zid je ono što dobijate kada niste u mogućnosti da vjerujete Palestincima. Ovaj Izraelac kaže:

PROLAZNIK: Bush se riješio onoga u Iraku koji je podržavao terorizam ali postoji još više takvih mjesta, uključujući Arafata. Stvar je u tome što nam je on bliži, što nam je tu , vrata do vrata.

XS
SM
MD
LG