Linkovi

Hans Blix: Trebalo bi biti dozvoljeno inpektorima da okončaju potragu za oruľjem - 2003-06-05


Glavni inspektor UN-a za naoruľanje, Hans Blix, kazao je pred Vijećem Sigurnosti danas da bi inpektorima Svjetske Organizacije trebalo biti dozvoljeno da okončaju potragu za oruľjem za masovno uniątenje.

Gospodin Blix, koji s ovog poloľaja odlazi u mirovinu krajem juna, je takodjer kazao da je joą uvijek mogućno pronaći istinu koju ľele sve strane. Tijekom brifinga kada je predstavio članovima Vijeća Sigurnosti svoj posljednji izvjeątaj, inače zavrąen u ponedjeljak, ovaj je ąvedski diplomata kazao da njegovi inspektori nisu naąli dokaza da Irak posjeduje kemijsko ili bioloąko oruľje; medjutim, dodao je gospodin Blix, mnoga su pitanja ostala bez odgovora, jer je doąlo do rata u Iraku.

Sjedinjene Drľave u medjuvremenu organiziraju novi tim, sastavljen od američkih, britanskih i australijskih stručnjaka, koji će nastaviti potragu za zabranjenim iračkim oruľjem.

Zvaničnici Pentagona su saopćili da će američke trupe inače pratiti u stopu predstojeći tim Medjunarodne agencije za atomsku energiju, koji treba posjetiti Irak, i dodali kako njihova posjeta ne znači povratak UN-ovih inspektora u Irak. Kako je rekao jedan neimenovani zvaničnik Pentagona, Sjedinjene Drľave su u stanju da se same pozabave iračkim oruzjem.

XS
SM
MD
LG