Linkovi

Postojeće ustrojstvo BH obrane - prevazidjeno - 2003-06-04


Komisija za reformu u oblasti odbrane, koja bi trebalo do septembra ove godine da postigne saglasnost o pravnim pitanjima vezanim za reformu odbrambenih struktura u BiH, odrľala je danas u Sarajevu prvi inauguralni sastanak.

Komisija, koju je 9. maja osnovao visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, predloľit će pravne i druge vrste reformi kojima će se odbrambene strukture u BiH dovesti pod odgovarajuću civilnu i parlamentarnu kontrolu na drľavnom nivou, kako bi BiH mogla postati vjerodostojan kandidat za program Partnerstvo za mir.

Predsjedavajući Komisije James R. Locher III, je konstatirao kako je postojeće ustrojstvo prevaziđeno, nije u skladu sa evroatlantskim standardima, predstavlja prevelike ekonomske troąkove za narod BiH te nije u stanju da osigura efikasnu sigurnost i rad sa međunarodnim institucijama.

Locher je podsjetio da je visoki predstavnik svojom odlukom o uspostavi Komisije utvrdio osnovne principe koje ona mora postići svojim radom te da se o tim principima ne moze pregovarati.

Među tim principima su osiguranje da je Predsjednistvo BiH u mogućnosti da u potpunosti izvrsava svoju odgovornost na zastiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH te punu odgovornost za predstavljanje BiH u međunarodnim i evropskim organizacijama i institucijama u vezi sa odbrambenim pitanjima.

Također, mora biti osigurana, između ostalog, transparetnost svih odbrambenih struktura u BiH, kao i da su relevantne drzavne institucije u mogućnosti da izvrąe nadzor nad odbrambenim strukturama u cijeloj BiH.

Locher napominje da u provedbi navedenih zadataka, Komisija treba da istraľi zakonske mjere neophodne za provedbu reformi, identificiranje ustavnih i zakonskih odredaba koje nisu u skladu sa takvim zahtjevima i utvrdi prijedlog zakona i drugih zakonskih akata te nacrt odredbi za provedbu tih zakona.

XS
SM
MD
LG