Linkovi

Konačno dogovor o vladi Hercegovačko- neretvanskog kantona - 2003-06-04


Naš dopisnik iz Mostara, Mirsad Behram nam je javio da je konačno – nakon osam mjeseci političkih pregovora – na najvišem nivou stranaka SDA i HDZ u Sarajevu postignut dogovor o formiranju Vlade Hercegovačko- neretvanskog kantona u skladu sa rezultatima izbora iz oktobra prošle godine.

To je danas potvrđeno u sjedištu Kantonalnog odbora SDA u Mostaru. Ključni problem bio je koliko će kojem narodu pripasti mjesta u novoj Vladi Kantona, nakon što je visoki predstavnik ustavnim promjenama u BiH ukinio status kantona sa posebnim režimom, koji je Bošnjacima i Hrvatima garantovao podjelu vlasti 50:50. Prema najnovijem dogovoru, predsjednik Vlade i tri ministra biće iz reda hrvatskog naroda; četiri mjesta pripašće Bošnjacima, te jedno Srbima, oko čega će se međusobno usaglasiti SDA i HDZ.

Mi ostajemo rezervisani po pitanju sinoć najavljenog rješenja sve dok se ne dobiju konkretna imena, koja će biti poslana na proces provjere, izjavila je tim povodom portparol OHR-a u Mostaru, Avis Beneš. Osam mjeseci bez nove Vlade, u tom kantonu proteklo je u znaku čestih štrajkova budžetskih korisnika, opšte besparice i sve teže socijalne situacije.

XS
SM
MD
LG