Linkovi

Mapa puta nije sporazum, nego vodič ka miru za sve strane - 2003-06-04


Samit u Jordanu, za Glas Amerike, komentira doktor Hisham al-Naqeeb, direktor ureda za informiranje pri egipatskoj ambasadi u Washingtonu.

al-Naqeeb: Moramo pogledati na rad ove administracije, za koju vjerujemo da je počela s veoma velike visine. Ova administracija je počela priznanjem palestinske drľave. Predsjednik Bush je, kako se sjećam, odmah nakon izbora, rekao: Volio bih vidjeti nezavisnu palestinsku drľavu. Stoga su nakon toga i naąa očekivanja bila visoka. Čekali smo da vidimo ąta predsjednik Bush moľe ponuditi, i on je izaąao s mapom puta za koju moramo shvatiti da nije sporazum, već vodič za sve različite strane. Svaka od strana mora ispuniti svoje obaveze prema uspostavljenim smjernicama.

VOA: Koliko je vaľno to ąto je predsjednik Sjedinjenih drľava doąao u taj region osobito nakon samita G-8, kako bi izjavio da je njemu i njegovoj administraciji toliko vaľan mir na srednjem istoku?

al-Naqeeb: Taj korak je vaľan ne samo za Egipat, već za srednji istok u globalu. Predsjednik Bush je tu doąao naglasivąi da njegova administracija traľi mir, stabilnost i prosperitet u regionu, te da ľeli vidjeti prosperitetniji i nezavisniji srednji istok. To ąto je predsjednik Bush doąao u taj region neposredno nakon onoga ąto se desilo u Iraku je joą jedno iskazivanje da ova administracija zaista ľeli mir i stabilnost za narod tog regiona, kaľe Hisham al-Naqeeb, direktor ureda za informiranje pri egipatskoj ambasadi u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG