Linkovi

NATO: Joą uvijek rano za potuno napuątanje Bosne i Hercegovine - 2003-06-03


"Od samita u Pragu, sa Europskom unijom razvijamo jedinstveno strategijsko partnerstvo...Podvlačeći naąe opredjeljenje da u stvarnost provedemo planove, krenuli smo od bivąe Jugoslavije i zajedničkih napora Alijanse i Unije na transformiranju perspektiva regiona", kaľe se, pored ostalog, u zaključima danaąnjeg skupa ministara vanjskih poslova NATO zemalja u Madridu.

Ministri sa zadovoljstvom konstatiraju da je EU, uz pomoć NATO, uspjeąno otpočela sigurnosnu misiju u Makedoniji, te , u ąire kontekstu, podvlače rjeąenost da ąirom Balkana suradjuju sa europskim partnerom na stvaranju optimalnih uvjeta za stabilan i uspjeąan razvoj zemalja regiona.

Razmatrajući tok sigurnosne suradnje, ministri vanjskih poslova NATO i Europske unije su danas izrekli najviąe ocjene progresu ostvarenom od decembra proąle godine i zajedničke deklaracije o spremnosti i potrebi za suradnjom.

Na temeljima sporazuma "Berlin Plus" i naknadnog dopgovora o razmjeni povjerljivih informacija, Europska unija je, ocjenjuje se, sa uspjehom nedavno preuzela misiju u Makedoniji, utirući put novim sigurnosnim aranľmanima. Pod ovim svi prepoznaju plan da se u Bosni i Hercegvini naslijede trupe SFOR, plan čiji detalji će morati pričekati neki povoljniji trenutak od madridskog skupa ministara.

Naime, poruka je da je joą uvijek prerano za bilo kakve ozbiljnije razgovore o smjeni sigurnosnih misija, te su se i razgovori na tu temu dotičali tek zajedničkom zeljom da se spriječi obnova sukoba, a potakne stabilnost zemalja Zapadnog Balkana.

Tako je tokom susreta jedan od predstavnika američke administracije izjavio novinarima da joą nije pravo vrijeme za početak rasprave, te da je pomenuta operacija znatno kompliciranija od makedonske.

Sa svoje strane, generalni sekretar NATO, George Robertson, očekuje ipak, početak razgovora o smjeni u Bosni i Hercegovini "u skoroj budućnosti". Medju Europljanima je na madridskom skupu bila najnestrpljivija Francuska, zagovarajući ąto brľi prelazak bosanske misije u ruke Unije- to, medjutim, nije dobilo podrąku većine ąefova diplomacija NATO i europskih zemalja.

Uz ovo, ministri nisu propustili naglasiti zadovoljstvo "napretkom u jačanju odbrambenih struktura Bosne i Hercegovine", ąto će zemlju pribliľiti članstvu u Partnerstvu za mir i dalje, euro-atlantskim asocijacijama, ąto priľeljkuju i najviąi zvaničnici Alijanse.

Sličnim tonovima je ocijenjen i progres Beograda ka Partnerstvu za mir, posebno u borbi protiv organiziranog kriminala i reformi oruľanih snaga. Uz ovo, podsjeća se da je neophodno da Srbija i Crna Gora u potpunosti suradjuje sa Haąkim tribunalom, ąto je, doslovna poruka koju Alijansa ponavlja pri svakom susretu sa duznosnicima Srbije i Crne Gore.

I madridski susret je prilika za to jer mu, sa statusom gostiju, prisustvuju i ministar vanjskih poslova, Goran Svilanović, kao i njegov bosnanskohercegovački kolega, Mladen Ivanić. Inače, obje medjunarodne organizacije dijele interes da pomognu Zapadnom Balkanu na putu ka euroatlantskim integracijama, naglaąava se u zaključima madridskog skupa, te se u tom svjetlu očekuje od skorog solunskog samita značajan doprinos zajedničkom cilju.

Ovom prilikom se joą jednom podvlači NATO podrąka teritorijalnom integritetu i suverenitetu balkanskih zemalja, koje moraju raditi na uspostavi multietničkih demokracija, suzbijati organizirani kriminal i korupciju, te uspostaviti vladavinu zakona.

Neophodno je osnaľenje regionalne suradnje, te implementacija zajednicke platforme, usvojene na nedavnom ohridskom susretu balkanskih lidera. Nisu ovom prilikom zaboravljene ni medjunarodne obaveze Zapadnog Balkana, prije svih puna suradnja sa Haąkim sudom, ąto predpostavlja hapąenje i predaju Hagu svih optuľenih za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG