Linkovi

Chirac: Kada si sam lakąe je voditi rat, nego postići mir - 2003-06-03


Summit ąefova drľava i vlada 7 najrazvijenijih zemalja i Rusije okončan je u Francuskoj - zajedničkom saglasnoąću da je neophodno pod kontrolu staviti moguće rizike od nuklearnog naoruľavanja tako ąto će se od svih zemalja zahtijevati da njihovi nuklearni programi trajno budu pod kontrolom Medjunarodne Agencije za Atomsku Energiju. Saglasnost je postignuta i o drugim gorućim svjetskim pitanjima. Neki od lidera, osjetili su, medjutim, potrebu da dodatno obrazloľe svoje stavove. Medju njima su i francuski predsjednik Jacques Chirac, te ruski predsjednik Vladimir Putin. Francuski predsjednik je, prije svega, govorio o iračkom pitanju:

CHIRAC : Neko moľe sam voditi rat, ali je mnogo teľe, tako sam, postići mir. U vezi s tim pitanjem ja svoje stavove uopąte nisam promijenio. Veoma poątujem irački narod, i veoma sam odlučan da, u okviru svojih mogućnosti učinim sve kako bi se principi poątovali, isto tako i u sukobu Izraelaca i Palestinaca, ali i u vezi sa Sirijcima i Libancima, i bilo gdje na Srednjem Istoku, rekao je francuski predsjednik da bi, u vezi sa Iranom dodao:

CHIRAC : ©to se tiče Irana, nikada niko nije razmatrao upotrebu sile protiv bilo koga, ali mi ľelimo i neophodnim smatramo dijalog i ľelimo da sa Iranom postignemo sporazum da svoj program stavi pod kontrolu Medjunarodne Atomske Agencije kako bi se izbjegla opasnost od razvoja nuklearnih vojnih tehnologija.

Njegov ruski kolega Vladimir Putin, takodje je prvo govorio o Iraku.

PUTIN : Mnoge su razlike izaąle na vidjelo kako su se dogadjaji oko Iraka razvijali. Ima i dosta objaąnjenja za to... Jedno od njih, ali to je samo dio, jeste da su se Sjedinjene Drľave osjetile izolovanim nakon11. septembra, i da im je, konsekventno tome, bilo vaľno da se viąe afirmiraju u svjetskim pitanjima. Vi znate da naąa pozicija nije samo bila dosljedna, nego i vrlo čvrsta. Na drugoj strani, predsjednik Bush se pokazao kao ozbiljan političar, on je doąao u Rusiju, a nije morao, i bilo bi glupo sa naąe strane da ne prihvatimo pruľenu ruku, a bila bi to i neoprostiva greąka koja bi mogla pocijepati medjunarodnu zajednicu. Medjutim, ruski je lider rekao da će njegova zemlja, uprkos upozorenjima iz Washingtona, nastaviti da saradjuje sa Iranom na nuklearnom planu, ali dodao da sve to bude pod striktnom medjunarodnom kontrolom.

XS
SM
MD
LG