Linkovi

Uhapąen osumnjičenik za podmetanje bombe na Olimpijadi u Atlanti - 2003-06-02


Preduzimajući intenzivne mjere sigurnosti, federalni zvaničnici su prebacili Erica Rudolpha iz zatvora u gradiću Murphy u Sjevernoj Karolini, do helikoptera i dalje do neąto manje od 200 kilometara udaljenog Ashevilla.

Federalni agenti, kako se očekuje, ponovo će pretraľiti ąumu koja okruľuje Murphy i nastaviti ispitivanje u nastojanju da otkriju da li je osumnjičeni imao tajnih simpatizera koji su dijelili Rudolphove anti-vladine poglede na abortus i pomagali mu tokom pet godina skrivanja, sve do hapąenja u subotu.

Policija ga je otkrila dok se skrivao iza jedne radnje. Eric Rudoplh je osumnjičen za tri bombaąka napada u Atlanti i jedan u Birminghamu, ali slučaj iz Birminghama, kako se vjeruje je jači, s obzirom na očevice, koji su navodno vidjeli Rudolpha na mjestu eksplozije.

U Birminghamu je bomba podmetnuta u kliniku za abortus i tom prilikom je poginuo jedan policajac. U poznatom slučaju podmetanja bombe u Atlanti, na ljetnim Olimpijskim igrama, 1996, poginula je jedna osoba, dok ih je oko 100 ranjeno. Desetine ljudi je ranjeno u napadima koji su se desili 1997 i 1998, a koji se dovode u vezu sa osumnjičenim Rudolphom. Ministar pravosudja John Aschroft je danas rekao da joą nije odlučio da li će traľiti smrtnu kaznu za gospodina Rudolpha.

XS
SM
MD
LG