Linkovi

BiH: Velika rekonstrukcija elektro-energetskog sistema - 2003-06-02


Premijeri Federacije BiH i Republike Srpske Ahmet Hadžipašić i Dragan Mikerević suglasni su da je neophodno što prije uspostaviti regulatore u sektoru električne energije i izraditi akcione planove restrukturiranja, te ubrzati uspostavljanje zajedničkog preduzeća za prijenos električne energije i jedinstvenog operatora sistema.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Donald Hays izjavio je nakon sastanka kako će međunarodna zajednica zajedno sa premijerima entiteta raditi na poboljšanju rada upravljačke strukture tako da svi oni koji su se bavili malverzacijama i nezakonitim radnjama budu izvedeni pred lice pravde.

Po njegovim riječima postignuta je i suglasnost o zajedničkom djelovanju na provedbi projekta “Power III”,a do 30. juna trebaju biti završeni svi najvažniji aspekti koji se odnose na provedbu tog projekta, koji podrazumijeva pomenutu rekonstrukciju u elektroenergetskom sektoru.

Govoreći o sankcioniranju odgovornih za gubitke u Elektroprivredi BiH, premijer Hadžipašić je kazao kako će nakon analize poslovanja, donošenja i ispravnosti odluka, te sagledavanja njihove štetnosti po firmu, biti stvoreni zakonski uvjeti za pokretanje određenih zakonskih propisa.

Premijer RS Dragan Mikerević je kazao kako su nakon nalaza revizora u Elektroprivredi RS pokrenute istražne radnje na osnovu kojih MUP RS već podigao pet krivičnih prijava, ali i da se na tome neće stati.

XS
SM
MD
LG