Linkovi

Tony Blair i Silvio Berlusconi govorili o pitanju srednjeg istoka - 2003-06-02


O pitanju srednjeg istoka su na danaąnjoj konferenciji za novinare na samitu Grupe 8 u Evianu govorili i britanski premijer Tony Blair i njegov italijnski kolega Silvio Berlusconi.

Premijer Blair je bio entuzijastičan u pogledu napretka ka rjeąenju srednjeistočnog pitanja, dok je italijanski premijer pozdravio odluku predsjednika Busha da samit napusti ranije kako bi se sastao sa svim stranama srednjeistočne krize, iako je upozorio i na opasnosti ako bi taj sukob ostao nerijeąen.

Inače, lideri industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije su tokom samita pozvali Sjevernu Koreju i Iran da odustanu od svojih programa nuklearnog oruľja. U saopćenju koje je danas usvojeno u Evianu, lideri osam zemalja su pozvali Sjevernu Koreju da vidljivo, uvjerljivo i bezuvjetno odbaci svoje programe nuklearnog oruľja.

©to se tiče Irana, oni su pozvali tu zemlju da ispuni svoje obaveze o neąirenju nuklearnog oruľja. Samit u Evianu je također bio prilika za predsejdnika Busha i francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca da se pokrenu ka rjeąenju razlika vezano za rat u Iraku. Bio je to njihov prvi direktni susret nakon iračkog sukoba.

Francuska je nakon toga objavila da namjerava poslati svoje specijalne snage da surađuju s američkim mirovnim snagama u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG