Linkovi

Ivanić po povratku iz Irana: Izbjeći novu Alľirsku grupu - 2003-06-02


Tokom konferencije u Teheranu, ministar Ivanić se zahvalio zemljama članicama OIC-a na pomoći u poslijeratnoj obnovi Bosne i Hercegovine. Naglasio je da Bosna i Hercegovina, koja se nalazi na raskrąću civilizacija, moľe biti dobar primjer suradnje i mjesto dijaloga, a ne sukoba. Izrazio je spremnost Bosne i Hercegovine za suradnju sa svim zemljama članicama Organizacije islamske konferencije. ©ef bh. diplomacije imao je i bilateralne susrete sa ministrima vanjskih poslova Irana, Malezije, Bruneja, zamjenkom ministra vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, i kraće susrete sa ąefovima drugih izaslanstava.

Ministar Ivanić je izjavio da je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dobilo zvaničnim putem popis osoba koje su Sjedinjene Drľave označile odgovornim za ometanje mirovnog procesa i proslijedit će ih nadleľnim ministarstvima pravde i sigurnosti, Vijeće ministara BiH bi trebalo uraditi analizu nakon koje će se opredijeliti da li će protiv tih osoba biti pokrenuta istraga i unutar BiH ili će se od Sjedinjenih Drľava traľiti pojaąnjenje,stav je ministra Ivanića.

Komentirajući rasprave koje se vode unutar BiH o tome treba li ratificirati sporazum sa Sjedinjenim Drľavama o neizručenju američkih drzavljana Međunarodom kaznenom sudu (ICC), Ivanić je kazao kako Ministarstvo vanjskih poslova smatra da taj dokument treba sto prije uputiti u parlamentarnu proceduru.

Istaknuo je da je temeljni interes BiH da se američke trupe zadrľe u BiH "joą neko vrijeme",izjavivąi istovremeno da BiH nije pod pritiskom EU zbog ovog sporazuma. Obraćajući se novinarima u Sarajevu Predsjedavajući Vijeća ministara BiH,Adnan Terzić je kazao kako bi proces priključenja BiH Europskoj uniji eventualno mogao biti usporen, ali da sumnja u to, jer su dosadaąnji pregovori s EU bili viąe nego uspjeąni. Usto, kaľe Terzić, signali koji dolaze iz Europske komisije kazuju da Unija uvaľava činjenicu da je BiH pri potpisivanju sporazuma sa SAD-om ispoątovala sedam od osam smjernica EU.

Odgovarajući na upit o mogućim sankcijama u BiH za osobe koje su se naąle na američkom popisu, Terzić je upozorio da se moraju poątivati zakonske procedure, "kako nam se ne bi ponovio slučaj alľirske grupe".

XS
SM
MD
LG