Linkovi

Tony Blair: Nema sumnje da će se pronaći dokazi da Irak posjeduje oruľje za masovno uniątenje - 2003-05-30


Britanski premijer Tony Blair je kazao da nema sumnje u to da će se pronaći dokazi da Irak posjeduje oruľje za masovno uniątenje. Govoreći danas tokom posjete Poljskoj, gospodin Blair je negirao navode da je njegova vlada zatraľila od obavjeątajnih sluľbi da izmisle dokaz za postojanje iračkog programa nuklearnog naoruľanja.

Do ovih izvjeątaja je doąlo u Britaniji, u kojima se navode riječi neimenovanog zvaničnika obavjeątajne sluľbe koji kaľe da je od njih zatraľeno da promijene izvjeątaje koji se tiču iračkog naoruľanja.

U medjuvremenu je američki magazin Vanity Fair naveo riječi pomoćnika ministra obrane, Paula Wolfowitza, koji je rekao da navodi o iračkom oruľju za masovno uniątenje, nisu bili glavni razlog odlasku koalicije u rat protiv Iraka.

Kako kaľe Vanity Fair, gospodin Wolfowitz je rekao da je pitanje iračkog programa oruľja bilo izdvojeno kao najjači razlog, jer se pretpostavljalo da će se svi u tome sloľiti; medjutim, naovi američki magazin nadalje riječi pomoćnika ministra obrane - jedan od najvaľnijih razloga poduzimanja akcije u Iraku bilo je to ąto obaranje Saddama Husseina omogućava Washigntonu da povuče trupe iz Saudijske Arabije.

U medjuvremenu je predsjendik Bush odbacio kao puku ąpekulaciju, izvjeątaje da Sjedinjene Drľave planiraju upotrijebiti vojnu silu protiv Irana. U intervjuu koji je objavljen na ruskoj drľavnoj televiziji, predsjednik Bush je naglasio da nema osnove za izvjeątaje da Washignton planira upotrijebiti silu.

Ovakve izjave američkog predsjednika dolaze nakon ąto se u sluľbenom Washigntonu nekoliko nedjelja govori o teheranskom programu nuklearne energije, i eventualnim vezama Teherana i al-Qaide. Ranije danas je iranski ministar vanjskih poslova Kemal Kharazi kazao kako operativci al-Qaide koje Iran drľi zatvorenim, ne mogu biti odgovorni za napade u Saudijskoj Arabiji, jer su uhapąeni prije 12 maja.

XS
SM
MD
LG