Linkovi

Kako prevladati američko-evropske dileme? - 2003-05-29


O dilemi zemalja istočne Evrope govori jedan od vodećih eksperata za problematiku post-komunističkih društava u Evropi, Vladimir Tismaneanu sa Univerziteta Maryland.

Jedan od vodećih eksperata za problematiku post-komunističkih društava u Evropi, politolog Vladimir Tismaneanu sa univerziteta Maryland, kaže da se istočnoevropskim zemljama koje žele da se pridruže NATO-u i Evropskoj Zajednici - ne dopada to što treba da biraju da li će biti pro-američki ili pro-evropski orijentirane. O ovom pitanju je gospodin Tismaneanu govorio juče u centru Woodrow Wilson, ovdje u Washingtonu.

Gospodin Tismaneanu kaže da su istočnoevropski politički lideri čvrsto pro-američki orijentirani i nije vjerovatno da će oni takav stav promijeniti kad njihove zemlje postanu članice Evropske Unije.

On dodaje da je do rascjepa Evrope na anti- i pro-američki kamp došlo zbog neslaganja u vezi sa Irakom. Francuska, Njemačka i Rusija su bili na čelu opozicije američko-britanskim akcijama za zbacivanje iračkog lidera Saddama Husseina.

Gospodin Tismaneanu kaže da osim što žele da se pridruže ostatku Evrope, od koje su bili odvojeni tokom 4 decenije sovjetske dominacije, istočno-evropske zemlje još više žele da se uključe u NATO. Na taj se vojni savez, kaže on, gleda kao na garanciju njihove nezavisnosti i kao na sredstvo održavanja značajnog američkog prisustva u Evropi.

”Politički centar zapadne civilizacije, gledano iz prespektive centralne i istočne Evrope, jeste u Washingtonu, a ne u Parizu, Berlinu ili Moskvi. Prema tome, budućnost NATO-a je od ključne važnosti za reorganizaciju svijeta tako da fašistoliki režimi i vjerski teroristički pokreti budu neutralizirani, a ako je potrebno i uništeni, kaže gospodin Tismaneanu.

Nasuprot tome, na Evropsku Zajednicu, koja će se iduće godine proširiti sa šest istočnoevropskih zemalja, gleda se kao na jedan neizvjestan projekat...

Postoji odredjeni izazov u vezi sa tom dvostrukom integracijom. Istočna Evropa je politički i vojno orijentirana ka Sjedinjenim Državama, a Evropsku Zajednicu oni smatraju još uvijek problematičnom i nesigurnom ekonomskom zajednicom, kaže Vladimir Tismaneanu sa univerziteta Maryland.

Gospodin Tismaneanu kaže da se istočnoevropski političari i dalje boje Rusije, a zapadnu Evropu smatraju vojno nemoćnom. Na drugoj strani, on kaže da je uvjeren da većina anti-amerikanizma u Evropi nastaje iz nesigurnosti, zavisti i frustracije u vezi sa globalizacijom...

XS
SM
MD
LG