Linkovi

Tony Balir boravio u Iraku - 2003-05-29


Britanski premijer Tony Blair je doputovao u Irak, postavąi tako prvi lider jedne zapadne zemlje koji posjećuje Irak nakon pada Sadama Huseina. Neposredno prije dolaska premijera Blaira, američka vojska je objavila da je joą jedan američki vojnik ubijen u zasjedi na glavnom putu snabdjevanja.

Premijer Blair je jutros stigao u Basru na jugu zemlje - grad koji kontroliraju britanske snage. Nakon dolaska iz Kuvajta, gospodin Blair se sastao s američkim civilnim administratorom Paulom Bremerom, kako bi razgovarali o naporima obnove. On se također sastao i s britanskim snagama kojima je odao priznanje zbog njihove uloge u oslobađanju iračkog naroda od reľima Sadama Huseina.

Znam da je bilo dosta neslaganja u naąoj zemlji po pitanju moje odluke da se naredi akcija, ali vas uvjeravam u jednu stvar: apsolutno nema spora u Britaniji po pitanju vaąeg profesionalizma, vaąe hrabrosti i posvećenosti. I to se ne tiče samo načina na koji ste izvojevali pobjedu, ąto je bilo izuzetno, već je i način na koji osiguravate mir izvanredan, rekao je Britanski premijer.

Tony Blair je vojnicima rekao da su njihove akcije u Iraku imale pozitivan utjecaj na ostale događaje u regionu, uključujući i srednjeistočni mirovni proces.

U isto vrijeme je američka vojska saopćila da je jedan američki vojnik ubijen u neprijateljskoj vatri u Iraku. Američka centralna komanda nije dala dodatne detalje, iako je rečeno da je vojnik ubijen dok je putovao glavnom cestom za snabdjevanje.

XS
SM
MD
LG