Linkovi

P. Ashdown: BiH viąe ne treba tajna policija da ąpijunira sopstvene građane - 2003-05-29


Visoki predstavnik za BiH, danas je objavio svoje planove za o uspostavi Stručne komisije za reformu obavjeątajnih sluľbi. Krajnje je vrijeme da se ova oblast uredi i stavi pod kontrolu drľave i parlamenta, stav je Visokog Predstavnika:

BiH viąe ne treba tajna policija da ąpijunira sopstvene građane, iz političkih razloga, Bosni i Hercegovini treba moderna i profesionalna, evropska drľavna sigurnosna sluľba, koja pomaľe pri provedbi zakona, pri borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, i u zaątiti drľave od prijetnji koje joj se postavljaju. Dani informativnih razgovora su proąli, zaključio je Visoki Predstavnik.

Javnosti se predstavio i Predsjedavajući komisije, Kalmen Koksis, koji je izjavio: Nemamo joą puno vremena pred sobom i smatram da je zadatak ove ekspertne komisije prije svega da stvori pravnu osnovu za stvaranje jedinstvene obavjeątajne sluľbe na drľavnom nivou. Ja ne mislim da je to politički zadatak. To je pravni zadatak, koji ova komisija treba da izvede na veoma pragmatičan, rekao bih čak tehnički način.

Povodom ovih aktivnosti Visokog Predstavnika, Kolegij direktora Obavjeątajno-sigurnosne sluľbe Federacije BiH, pozdravlja pomenutu inicijativu i iskazuje jasan stav prihvatanja navedenih reformi.

Kako nam je iz Banjaluke javio Dragan Stegić, predsjednik vlade Republike Srpske Dragan Mikerević podrľao je formiranje Komisije za reformu obavjeątajnih sluľbi u BiH. On je istakao da su reforme neophodne, te da treba pronaći najbolji način uredjenja te oblasti i racionalizirati troąkove.

XS
SM
MD
LG