Linkovi

Banjaluka: ©trajk zaposlenih u Kliničkom centru - 2003-05-29


Premijer Republike Srpske Dragan Mikerević izjavio je danas da ovaj entitet ne moľe plaćati svih 12.500 zaposlenih u zdravstvu osvrćući se na danaąnji ątrajk radnika Kliničkog centra u Banjaluci. Ovim pitanjem danas se bavila i Narodna Skupątina Republike Srpske.

Radnici Kliničkog centra u Banjaluci stupili su jutros u generalni ątrajk zahtjevajući isplatu januarske plate i toplog obroka za decembar proąle godine. Sindikat najveće zdravtsvene ustanove u Republici Srpskoj zatraľio je i isplatu svih zaostalih plata iz ranijih godina. Za vrijeme ątrajka, kako je najavljeno, u banjalučke bolnice će se primati samo hitni slučajevi. Tim povodom premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević je danas izjavio da je ovaj ątrajk legalan ali da nema dovoljno novca za finansiranje nacionalne mreľe bolničkih ustanova i 12 i po hiljada zdravstvenih radnika u ovom entitetu. On je stoga poručio da je rjeąenje u ątednji prilikom zapoąljavanja i nabavkama lijekova i roba, odnosno, u ukidanju istovremenog rada ljekara u drľavnim i privatnim bolnicama.

O ovoj temi, danas su raspravljali i poslanici Narodne Skupątine Republike Srpske koji su prihvatili izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju ali ne i prijedlog SNSD-a da se smijene Upravni odbor i direktor Kliničkog centra u Banjaluci te da se ispune zahtjevi ątrajkačkog odbora. Takođe, predsjedniku granskog sindikata zdravstva Republike Srpke, Milenku Granuliću, nije dopuąteno da se obrati parlamentu zbog čega je on najavio mogućnost ątrajka i u ostalim zdravstvenim ustanovama u ovom entitetu.

Iz Republike Srpske i vijest da je danas u Zvorniku zabiljeľeno pojačano prisustvo talijanskih vojnika iz sastava SFOR-a, koji su kontrolisali sve prilaze gradu i vaľnije raskrsnice u ovoj opątini. Zvornik su povremeno nadlijetali i helikopteri međunarodnih vojnih snaga a predstavnici SFOR-a su saopątili da je riječ o uobičajenim aktivnostima.

Dodajmo da je danas saopąteno da su pripadnici stanice javne bezbjednosti u Prijedoru priveli četiri maloljetnika boąnjačke nacionalnosti zbog osnovane sumnje da su kamenovali i razbili stakla na pravoslavnoj crkvi u Kozarcu kod Prijedora. Kriminalistička obrada o ovom slučaju je u toku.

XS
SM
MD
LG