Linkovi

Evian: Francuska se priprema za summit g 8 i za masovne prosvjede - 2003-05-29


Danas je policija u mjestu Evian rasporedila patrole u blizni jezera Leman, te je u čitavom gradu postavila kontrolne tačke. Jedan od policajaca kaže:

Stvorili smo štab u slučaju hitnih operacija i zaštite građanstva.Usluge koje pružamo uključuju raspoređivanje timova za spašavanje, vatrogasnu službu i službu za sigurnost građana. Također se tu nalaze stručnjaci iz domena nuklearnog, biološkog i hemijskog naoružanja, svi su oni tu raspoređeni u slučaju da nam zatreba njihova stručnost.

TEXT:Jedan određen proj prosvjednika, takozvanih antiglobalista iz Francuske, Njemačke i Italije stižu u, kako kažu, jedno “alternativno selo“ u blizini švicarko-francuske granice. Očekuje se da će se oni držati van Eviana, a izdali su i saopćenje u kome se kaže da obećavaju da će prosvjedi proteći mirno.U međuvremenu su prosvjednici, pobornici zaštite okoline, u Chamonix-ju organizirali prosvjede protiv samita.

U susjednoj Švicarskoj,oko hiljadu pripadnika policijskih snaga Njemačke stiglo je u Ženevu, kako bi pomogli u osiguravanju ovog samita. Njemačke trupe su se rasporedile oko ženevskog aerodroma Cointrin. Jedan njemački policajac o tome kaže.

Mi smo ovdje raspoređeni u svrhu zađtite, ali i da pomognemo švicarskoj policiji na ženevskom aerodromu. Iako Švicarska nije članica EU, moje je mišljenje da im trebamo pomoći-kaže ovaj policajac.

Izvještava se da će operacija osiguravanja samita koštati 3.1 milion američkih dolara.

XS
SM
MD
LG