Linkovi

Bijela kuća: G.W.Bush će sljedeće sedmice učiniti svoju prvu posjetu Srednjem Istoku - 2003-05-28


Iz Bijele kuće je saopćeno da će predsjednik Bush sljedeće sedmice učiniti svoju prvu posjetu Srednjem Istoku kako bi podstaknuo mirovni proces u regionu.

Glasnogovornik Scott McClellan je danas rekao da će gospodin Bush odrľati dva summita, jedan sa arapskim liderima u Egiptu i drugi sa jordanskim kraljem Abdullahom, izraelskim premijerom Arielom Sharonom i palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom.

Palestinski predsjednik Yaser Arafat je rekao da ľeli da bude učesnik u razgovorima, ali su danas iz Bijele kuće saopćili da on nije pozvan na ni jedan od planiranih susreta.

Predsjednik Bush takodjer planira posjetu zemlji Perzijskog Zaljeva Qataru, koja je bila lansirna rampa koalicijskih snaga za rat u Iraku. Zbog odlaska na Srednji Istok, predsjednik Bush će samo jednu noć provesti na samitu Grupe osam u Evianu u Francuskoj, gdje će se, ipak susresti sa Francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, prvi put od novembra, nakon ključnog razilaľenja oko rata u Iraku.

Predsjednik Bush Washingon napuąta u petak, kada stiľe u Poljsku na putu za Saint Petersburg u Rusiju, odakle će kratko ostati u Evianu u Francuskoj, pred odlazak na Srednji Istok.

U medjuvremenu, palestinski premijer Mahmoud Abbas je danas izjavio da se u četvrtak planira susresti sa izraelskim premijerom Arielom Sharonom kako bi razgovarali o primjeni mape puta koju na putu postizanja mira podstiču Sjedinjene Drľave.

XS
SM
MD
LG