Linkovi

Brussels Bosni: Odsutstvo ratifikacije - jedino prihvatljivo - 2003-05-28


Glasnogovornica Europske komisije, Emma Udwin potvrdila je danas da je iz Bruxellesa put Sarajeva otišlo pismo podsjećanja da " ukoliko BiH želi u Europsku uniju, mora dijeliti i vrijednosti i stavove EU prema Medjunarodnom krivičnom sudu". " Pismo ne donosi ništa novo, već samo podsjeća na naše stavove", ustvrdila je glasnogovornica Komisije. Niti pismo niti europski zvaničnici ne pominju izričit zahtjev bh parlametu da ne ratificira sporazum sa Amerikom, mada se "izmedju redova" ta opcija nameće kao jedina prihvatljiva.

Isti izvor kaže kako je pismo sličnoga sadržaja poslano i u Tiranu – Albanija je takode potpisala sporazum o izuzeću ili «Clan 98» - te potom obrazložio da su u zemlje iz «čekaonice» Unije odaslane dvije vrste poruka.

Prva je pismo s potpisima predsjedavajućeg Grka Georgea Papandreoua i komesara za proširenje, Guentera Verheugena otišlo u prijestilnice pristupajućih i kandidatskih zemalja. Druga poruka, sa potpisima komesara za medjunarodne odnose, Chrisa Pattena i njegovog kolege Verheugena, pupcena je zemljama balkanskog regiona.

"Razočaravajuće je da zemlje balkanskog regiona, koje imaju europsku budućnost, ne biraju europsku opciju", naglasava glasnogovornica Europske komisije, i dodaje: "Ovo nije region koji se nastoji priključiti Americi, ovo je područje koje, ako sa bilo kim gradi bliske relacije, onda je to Europska unija", kaže komisijina glasnogovornica, naglašavajući da bi zvanični Bruxelles bio razočaran kada bi Bosna i Hercegovina i ostale zemlje Balkana "odabrale drugu opciju".

Na ovo, iz ureda visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i sigurnost, Javiera Solane, dodaju:" Osnovni razlog koji nas vodi u ovom našem insistiranju je stav da ratni zločini ne smiju proći nekažnjeno, bilo od strane nacionalnih sudova ili Medunarodnog suda, i da pred zakonima nema izuzetaka niti presedana», rastumačila je ovo pooštravanje EU politike Solanina glasnogovornica, Cristine Gallach.

Iako komesar Patten u pismu ne pominje nikakve «sankcije» ili bilo kakve druge kaznene mjere, on je pred skori samit u Solunu, znači na vrijeme, upozorio da zemlje koje računaju na pomoć i integriraranje sa Europom, moraju dati nešto zauzvrat- barem poštivati principe koje je još prošle godine uobličilo ministarsko vijeće Europske unije.

XS
SM
MD
LG