Linkovi

Etiopija: Muzičari priredili koncert za pomoć gladnima - 2003-05-27


Preko vikenda su u Etiopiji neki od najpopularnijih muzičara priredili koncert, prije svega za pomoć gladnima, čiji se broj zbog suąe u toj zemlji procjenjuje na oko 14 miliona. Ovakav koncert je bio nezamisliv u vrijeme komunističkog reľima koji je blizu 20 godina pokuąavao da od ostatka svijeta sakrije da u Etiopiji vlada stravična glad od koje je umrlo oko milion ljudi. Nova Etiopija, jedna od najsiromaąnijih zemalja u svijetu, ove godine se susreće sa jednim od najvećih nedostataka hrane od sredine 80-tih. Za TV Glasa Amerike, izvjeątava Hayley Sterling.

Na trgu Meskel u Adis Abebi, okupilo se oko 50 hiljada posjetitelja, koji su doąli da uľivaju u muzici i da kupujući ulaznicu svojom malom, simboličnom donacijom od 12 centi pomognu gladnima u svojoj zemlji. Na koncertu su bila neka od najpopularnijih muzičkih imena u Etiopiji kao pjevači Gessesse, Mohammed Ahmed, Tamirat Molla, Teddy Afro i pjevačica Rahel.

Slijepi pjevač Yirdow kaľe kako se nada da je koncert zadovoljio ne samo prisutne nego i gladne. A, mnogi od prisutnih na koncertu, ako joą nisu i sami bili gladni, vidjeli su lice gladi.

Vidite ąta gladovanje učini četiri godine starom djetetu. Mala Adisa je toliko slaba da njeno tijelo ne moľe generirati toplotu i nekontrolirano se trese u groznici. Ljekari nastoje da pomognu koliko mogu u improviziranoj klinici sa ograničenim resursima.

Jeste li ikada vidjeli neąto slično, pita jedan čovjek.

Ne, Nikada odgovara bolničar.

I glad je svukud okolo. Ima mnogo djece kao Adisa, koje su majke donijele ovdje jer kod kuće za njih nemaju hrane.

Ova ľena je, takodjer, ostala bez hrane i njeno mjesečno sljedovanje je od ključne vaľnosti za odrľanje ľivota. Katastrofa je ogromnih razmjera. Posljednje dvije godine gotovo svaki dio zemlje je imao suąu. Neąto kiąe je palo proąlog mjeseca, ali je do ľetve joą tri mjeseca. Do tada, svakog dana treba nahraniti oko 14 miliona ljudi.

AURELIA BRAZEAL: Mislimo da se zbog broja ljudi koji su ugroľeni pribliľavamo najgorem scenariju.

Donirana hrana počinje stizati u najugroľenija područja. Samo su Sjedinjene Drľave već poslale 700 tona hrane za Etiopiju. Ali, hrane joą nedostaje i od Amerike i drugih zemalja je zatraľeno viąe hrane.

GEORGIA SHAVER: Ovo je kriza koja ne bi trebala biti zaboravljena i mi trebamo hitno odgovoriti na nju, efikasno i sa svim ąto imamo.

Očajnički se očekuje nova pomoć. Amarea je na posljednjim rezervama hrane. Plaąi se da će već za nekoliko sedmica morati svoje najmladje dijete odvesti u centar za hitnu prehranu. I ľrtve su velike. Desetogodiąnji Aster je umro predhodnog dana. Adisova mama Dima ne zna ąta će se desiti njenom sinu.

XS
SM
MD
LG