Linkovi

Kako rijeąiti evropske brige sa nelegalnim imigrantima? - 2003-05-27


Radeći "inventuru" stanja i zadatke u dijelu politike koji se najizravnije tiče zemalja Zapadnog Balkana, Europska komisija je danas naglasila ključna područja: ilegalna imigracija, ąverc i trgovina ljudima.

Naglaąava se, s tim u vezi, da će fokus paľnje biti na politici viza i čuvanju vanjskih granica Europske unije, uključujući i vraćanje neľeljenih van njenih granica. Drľave članice se danasnjom porukom iz Bruxellesa upozoravaju da moraju zajednicki djelovati ako ľele spriječiti te pojave, z priznanje da će im to predstavljati i znatan financijski teret.

U funkciji priprema za naredni sastanak ministara pravosudja i unutarnjih poslova petnaestorice i 10 zemalja budućih članica, a potom i za junski samit u Solunu, Velika Britanija dovrąava prijedlog po kojem bi trazitelji azila, koji se ilegalno probiju u Uniju, bili smjeąteni u posebne centre u zemljama koje su prvi susjedi EU.

Predlaľe se da se takvi centri organiziraju u Albaniji, Ukrajini i Rumunjskoj a dalje prema Zapadu, prema britanskom prijedlogu, mogli bi samo oni koji za to dobiju dozvolu Unije. Posebno se ovdje podvlači zapadni Balkan kao pravac iz kojeg u Uniju dolazi značajan broj ilegalnih imigranata.

Pokuąavajući, uz to, preduprijediti buduće humanitarne krize, izazvane mogućom političkom nestabilnoąću uz granice Unije, zvanični London predlaľe organiziranje privatnih centara i skloniąta za izbjeglice u budućim krizama, gdje bi oni boravili sve dok im ne bude omogućen povratak kući.

XS
SM
MD
LG