Linkovi

Hemingvejeva kuća na Kubi - otvorena za posjetioce - 2003-05-26


U bazenu pred kućom nekada je gola plivala Ava Gardner.., njegova velika ljubav...Poluprazne flaąe ruma i dľina i dalje stoje tamo gdje ih je on ostavio, zajedno sa glavama antilopa koje je donio sa safarija, a tu je i oko 9 hiljada knjiga... Pod stolom i dalje stoji krzno na kojem je drľao noge dok je pisao, tu je i njegova pisaća maąina - i sve je tako kako je on ostavio prije 43 godine kad je napustio ovu kuću, ostavivąi za sobom i hiljade pisama, fotografija, rukopisa i svoju muzičku kolekciju.

Finca Vigia, kako se zove ovo imanje na brdu odmah na izlazu iz Havane i na kojem je Ernest Hemingway ľivio od 1939. do 1960. godine, danas je muzej koji otkriva neąto od jedinstvenog ľivotnog stila velikog pisca. Hemingvejeva nećaka Hilary Hemingway kaľe kako je njen stric, za mnoge ljude, ustvari bio tek jedna romantična predstava.

Amerikanci su uvijek bili fascinirani Ernestom - jer je on za njih predstavljao pojam mačizma - oni o njemu misle kao o velikom ľenskaroąu, velikom pijanici, velikom ribaru, velikom lovcu, velikom ljubitelju ľivota.., kaľe Hilary.

Sve donedavno ova je kuća, zbog 40 godina hladnoratovskog nesporazuma Havane i Washingtona, bila zatvorena i za turiste i za knjiľevne istoričare, a tek proąle godine je postignut sporazum da se kuća obnovi i otvori za javnost.

Jedinstvena stvar sa ovom kućom je to ąto je ona zatvorena čim je on umro i ąto je do danas sve ostalo onako kako je on ostavio za sobom.., zaključuje nećaka velikog pisca.

Hemingway je kasnije poľelio da se vrati ovamo, ali ga je spriječilo loąe zdravlje i uskoro je sam prekratio sopstveni ľivot.

XS
SM
MD
LG